Rubriek: Mijn bieb en ik

In deze rubriek laten we je graag kennismaken met onze leden en bezoekers. Hoe gebruiken zij de bibliotheek? Wat zijn hun favoriete titels en wat betekent de bibliotheek voor hen?

Wil je meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar r.geboers@bibliocenter.nl

Maria Bemer
Maria Bemer (67) in Weert

Net geleend?
"Ik heb net een trilogie gelezen van Corinne Hartman. Als ik aan een boek begin dat mij boeit, kan ik niet meer stoppen. Ik lees heel graag psychologische thrillers van Suzanne Vermeer, Nicci French, Lieneke Dijkzeul. Als ik alles van één schrijver gelezen heb, stap ik over op de volgende schrijver en daar lees ik ook alles van.

Hoe vaak kom je?
Minimaal elke twee weken. Ik kom altijd in mijn eentje. Ik kan doen en laten wat ik wil en zo lang blijven als ik zin heb. Heerlijk. In dit fijne gebouw kan ik me super ontspannen. Goed voor anderhalf à twee uur. 

Of ik een e-reader zou willen? Echt niet. Ik wil een boek ruiken en zien, de omslag bekijken en bladzijde voor bladzijde omslaan.

Boekjes kijken
Als de kleinkinderen bij ons logeren, dan gaan we op koopzondag altijd naar de bieb. We hebben twee tweelingen van drie en zes jaar, maar ze logeren niet tegelijkertijd bij ons”, lacht ze. “In de bieb gaan we verhaaltjes lezen op het blauwe bankje. Dat weten ze. Ze vragen ook altijd: Gaan we boekjes kijken?
Vanaf dat ze baby zijn, komen we al in de bieb. Ik heb in de kinderopvang gewerkt. Door kinderen verhaaltjes en boekjes aan te bieden, merk je dat hun taalvaardigheid met sprongen vooruit gaat. Het zijn zulke leuke, intieme, knusse momenten om samen een boekje te lezen.

Lid sinds?
Toen ik negen jaar geleden in Weert kwam wonen voelde ik me een beetje verloren. Het eerste wat ik deed, was lid worden bij de bieb én vrijwilligerswerk zoeken. Bij de bieb kon ik toen niet terecht als vrijwilliger. Ik ben vrijwilliger geworden bij de Roos en taalvrijwilliger in wijkhuis Fatima. Via Punt Welzijn en de Gildeopleidingen geven we les aan mensen die beter Nederlands willen leren. We hebben veel mensen uit Polen. Ze zijn erg leergierig en hun Nederlands gaat heel goed vooruit. We hebben ook veel vrouwen van Marokkaanse en Turkse herkomst die graag bij ons komen. Deze wijkgebonden taallessen komen binnenkort ook bij Bibliocenter en dan werken we samen. Dat wordt een cyclus van dertig gratis lessen van 2 uur. Want het is belangrijk dat iedereen beter Nederlands leert. Zo word ik dan toch nog vrijwilliger bij Bibliocenter”, lacht Maria.

Brede insteek
"In de bibliotheek zoek ik achtergrondinformatie over andere landen en culturen. Ik kijk ook bij de kookboeken. Zo begrijp ik meer over de manier van leven van de mensen aan wie ik les geef en heb ik een andere vorm van contact.  Ik zoek ook naar materiaal dat ik kan gebruiken bij het les geven. Handig dat de boeken over de Nederlandse taal leren apart staan.

Tip voor de bieb
Je merkt dat bij de verbouwing goed is nagedacht over de inrichting van de bieb. Er is bewust gekozen voor ruimtelijkheid. Ik vind het heel duidelijk en dat wordt ook zo naar buiten gebracht. Alleen is het hier wel erg heet in de zomer. Er is geen airco. Dat zou wel een pluspunt zijn".

Tekst: Riya Geboers oktober 2016

 

Overige interviews voor Mijn bieb en ik (in pdf)

- Desiree Esser
- Nettie Mulder
- Yousra Aljawahri 
- Helenka Zavrel
- Viviënne Gommers
- Marco Moonemans
- Phil Aspers
- Rick de Geest
- Tonny Janssen
- Lenie Henderikx
- Marlie Geelen
- Ger Saelmans
- Minca Huiberts
- Hanny de Vaan
- Willem Vermeulen
- familie Gense
- Eric Beerens
- Mieke Kasper
- Willy Verspoor

Mijn account