Leesbeperking? Blijf genieten van boeken!

passend lezen

 


Passend Lezen Punt in de bibliotheek
Ook als gewoon lezen niet (meer) gaat, zijn er diverse oplossingen om anders te lezen. Bibliocenter heeft in vijf bibliotheken een Passend Lezen Punt met materialen voor blinden, slechtzienden en dyslectici. Maar ook voor mensen met reuma, afasie of voor wie lezen simpelweg te vermoeiend is. Dat zijn de bibliotheken in Heythuysen, Maasbracht, Nederweert, Stramproy en Weert. Hier vind je daisy-roms, daisy-spelers en andere leeshulpmiddelen. Ook zijn er grootletterboeken en luisterboeken. Deze boeken vind je ook in onze andere bibliotheken.

Bel voor advies met Marij Scholte voor een afspraak op woensdag of vrijdag 088-2432000.

 

 

Grootletterboeken en luisterboeken op cd
De letters in grootletterboeken zijn bijna twee keer zo groot als de letters in gewone romans. Er zijn grootletterboeken in alle genres zoals familie en streek-romans, thrillers, detectives, reisverhalen en psychologische romans.

Een luisterboek is de gesproken versie van een boek op een compact disc. Je kunt het beluisteren met een gewone cd-speler, maar ook met een daisy-speler. Luisterboeken zijn er in allerlei genres en bestaan uit verschillende cd’s.

Speciaal voor bibliotheekleden met een leesbeperking: ca. 50.000 boeken online te beluisteren
De Dienst Passend Lezen is ontwikkeld voor bibliotheekleden die een (tijdelijke) leesbeperking hebben. Bijvoorbeeld mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Met het lidmaatschap van de bibliotheek hebben deze gebruikers toegang tot ruim 50.000 gesproken boeken. De boeken zijn alleen online via streaming te beluisteren. 

Bekijk het instructiefilmpje

Daisy-roms
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op compactdisc maar biedt een aantal voordelen:

- een heel boek staat altijd op 1 schijfje 
- een daisy-rom kan langzamer of sneller worden afgespeeld, je kunt dus het tempo zelf bepalen.
Een daisy-rom kun je niet beluisteren met een gewone cd-speler, wel met een cd speler die geschikt is voor het afspelen van MP-3. Voor het optimaal beluisteren is een daisy-speler nodig.
Download hier een keuzelijst met daisy-roms (pdf bestand).

Daisy-roms zijn ook te beluisteren op de computer via Windows Media Player. Om ook met de computer gebruik te kunnen maken van de navigatiestructuur is er speciale software nodig. De software is hier gratis te downloaden.

Daisy-speler
Deze apparaten zijn speciaal gemaakt voor mensen met een leeshandicap. De uitvoeringen voor blinden en slechtzienden zijn eenvoudig te bedienen en hebben grote knoppen in verschillende vormen.

daisyspelerVoordelen: 

  • uitstekende geluidsweersgave
  • een dik boek kan op één schijfje (terwijl een luisterboek op cd uit gemiddeld 4 cd’s bestaat)
  • snellere en langzamere afspeelsnelheid zonder kwaliteitsverlies
  • eenvoudige bediening met grote, duidelijk voelbare knoppen
  • de daisy-speler onthoudt waar je gebleven bent als je de speler uit zet 
  • je kunt bladwijzers aanbrengen om later stukken tekst terug te kunnen vinden.


Uitproberen
In de bibliotheken van Heythuysen, Maasbracht, Nederweert, Stramproy en Weert zijn Daisy-spelers aanwezig om uit te proberen. Je kunt een speler lenen voor 3 weken. Voor leden van Bibliocenter is het lenen gratis. Je betaalt een borgsom van € 20,- Heb je de speler in goede staat weer ingeleverd dan ontvang je de borgsom terug.
 
Leeshulpmiddelen
Voor mensen met een leeshandicap zijn er hulpmiddelen om het lezen gemakkelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn leeslinealen en leesloepen. Deze kun je in de bibliotheken met een Passend Lezen Punt (Heythuysen, Maasbracht, Nederweert, Stramproy en Weert) uitproberen. Hier kun je ook gebruik maken van een computer waarop het vergrotingsprogramma Zoomtext is geïnstalleerd inclusief toetsenbord met extra grote letters.


Vergoeding door zorgverzekeraar 
Bevalt het beluisteren van de Daisy-roms en wil je zelf een speler aanschaffen? Ga via je zorgverzekeraar na of je in aanmerking komt voor vergoeding van de Daisy-speler en/of voor één van de andere leeshulpmiddelen.
Bij PassendLezen.nl kun je de Daisy-roms bestellen en thuis laten bezorgen. Deze dienst is ook telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur op 070-3381500.

Mijn account

Websites voor meer informatie