Rondleiding door Weert en Nederweert met aandacht voor taal

Gepubliceerd op: 15 september 2020 09:44

Grachtenwandeling Weert

In het kader van de week van Lezen & Schrijven organiseerde Bibliocenter drie grachtenwandelingen in Weert. Er was ook een taalwandeling in Nederweert.

Taal is een middel en geen doel op zich

Als je de Nederlandse taal nog niet volledig beheerst, dan heb je maar beperkte toegang tot informatie. Het is dan lastig om al je zaken goed te regelen, maar het kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je je niet zo thuis voelt in je woonplaats.   

Grachtenwandeling in Weert

Daarom organiseren we in de Week van Lezen & Schrijven jaarlijks een activiteit over de geschiedenis van Weert, met extra aandacht voor taal. Dit jaar waren de grachten van Weert het thema. Vanwege de corona maatregelen hebben we de activiteit drie keer met een klein groepje uitgevoerd. Dat was erg gezellig én zorgde ervoor dat we goed afstand konden bewaren! De deelnemers kregen vooraf een boekje met duidelijke informatie over de grachten, in begrijpelijke taal met uitleg en beeldmateriaal. Daarna kregen zij een rondleiding door de binnenstad van Weert. De grachten kwamen natuurlijk aan bod, maar ook andere bezienswaardigheden met een verhaal. Vrijwilliger en historicus Joke wist de deelnemers mee te nemen op een reis door de geschiedenis van Weert. Iedereen heeft er veel van geleerd!

Taalwandeling in Nederweert

Taalwandeling Nederweert

Gezellig, leerzaam en een hele tijd geleden dat de deelnemers en taalvrijwilligers van het Taalcafé in Nederweert elkaar weer zagen. Iedereen was superblij om mekaar te zien en te spreken.
Wethouder Carla Dieteren van de gemeente Nederweert nam ook deel aan deze taalwandeling en sprak met diverse deelnemers. Ook zij hoorde de enthousiaste uitspraken en vond het wandelend Taalcafé een prima initiatief! Lekker elkaar ontmoeten in de buitenlucht, met elkaar praten, Nederweert beter leren kennen en ook nog oefenen met de Nederlandse taal.

Vanaf volgende week is het Taalcafé weer binnen. Er kan dan weer in de bieb geoefend worden met de Nederlandse taal. Maar…… de deelnemers en taalvrijwilligers waren zo enthousiast over het wandelend Taalcafé dat we van plan zijn om dit vaker te organiseren.