Winnaar! Boek van het Jaar 2021

Gepubliceerd op: 18 november 2021 08:43

Boek ban het Jaar 2021: Ik ga leven

'Ik ga leven' van Lale Gül heeft de NS Publieksprijs 2021 gewonnen. Ik ga leven kreeg ruim 32% van het recordaantal van 210.130 stemmen die in totaal werden uitgebracht.

Over het boek

Een jonge vrouw beschrijft op openhartige wijze wat het betekent voor een meisje uit een streng-islamitisch milieu om op te groeien in Nederland.

Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. ‘Moet ik leven als een kamerplant? Moet ik in een huwelijk treden waar alle seks uit is geramd nog voordat het begonnen is, omdat mijn verwekkers een volstrekt humorloze, bloedeloze en Koranvaste lul voor mij hebben uitgekozen? En dan veranderen in een broedkip zoals alle vrouwen om me heen? En de rest van mijn bestaan op die manier slijten? Is dat waarvoor ik leef? Is God dan blij met mijn tragedie?’ In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel. .