Jeugd | 0-6 jaar

De informatie op deze pagina komt van Jeugdbibliotheek.nl.
Op Jeugdbibliotheek.nl is nog veel meer te vinden over lezen.


Hoe leg je de corona-uitbraak uit aan kinderen?

Hoe praat je met jonge kinderen over de coronacrisis? Dat is soms best lastig.
Het zijn spannende en onwerkelijke tijden. Scholen zijn dicht, het coronavirus is elke dag in het nieuws en veel ouders en verzorgers werken vanuit huis.

Hoera kindercentra en Jan & ko | creatief onderwijs maakten daarom ‘Het verhaal van Noor en het coronavirus’. Het boek vertelt wat een virus is en wat we ertegen doen in Nederland. Het geeft woorden aan gevoelens van onzekerheid en het helpt kinderen om te zien dat er nog steeds leuke dingen zijn, ook nu we veel binnen moeten blijven. De overheidsrichtlijnen komen op een begrijpelijke manier aan bod en tot slot is er het uitzicht op betere tijden.

Het boek is binnenkort bij onze bibliotheken te leen. Lees nu alvast het verhaal in het Nederlands of in de dialect-versie.


De Digitale Voorleestas

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek.

Voor wie?
Kinderen tussen de 2 en 6 jaar, en hun ouders.

Klik op een van de knoppen hieronder en je vindt meer over het boek en de bijbehorende opdrachtjes. Veel plezier!

3 goede redenen om voor te lezen

1.  Je hebt samen plezier
2.  Je oefent en speelt met taal
3.  Je neemt elkaar mee in jullie eigen kijk op de wereld

Ben je door je eigen prentenboeken heen en is de Bibliotheek nog steeds dicht? Hieronder vind je elke week nieuwe prentenboeken in de Digitale Voorleestas. Klik op de knop met de titel van het prentenboek. Zo wordt er een document geopend. Hierin staat een link naar het online prentenboek (dit is de afbeeldingen van het boek zelf). Ook staan hier kleine opdrachten bij het verhaal die je samen met je kind kunt doen. Zo maak je samen lezen nog leuker!

Week 22 en 23

‘Met opa op de fiets' en 'Meneer René'

In deze voorleestas lezen we samen een of twee prachtige prentenboeken en gaan er spelenderwijs mee aan de slag. Doe je mee?

Vind hier nog meer prentenboeken:


Lees deze e-books op je telefoon of tablet

Naar alle e-books op jeugdbibliotheek.nl

Nieuwe boeken bij de bieb

Boekentip 0-3 jaar: 'Luuk en Lotje. Het is herfst!'

Het is herfst! Luuk en Lotje gaan in de tuin spelen. Tussen de blaadjes op de grond vinden ze een egeltje. Die maakt zich klaar voor zijn winterslaap. Luuk en Lotje willen de egel graag helpen! Ze gaan een nestje bouwen. Zal dat lukken, denk je? Bekijk het hele boekenfilmpje in De Voorleeshoek. Log in met je Bibliotheekaccount.

3-6 jaar: 'Kolletje & Dirk - Herfstbeesten'

‘Meneer De Jong voelt zich niet zo lekker en vraagt of wij Doerak willen uitlaten,’ zegt ze. ‘Natuurlijk willen we dat,’ zegt Kolletje. ‘Ja, Doerak is leuk,’ vindt Dirk ook. ‘Nou, dan gaan we de regenkleren maar aantrekken,’ zegt mama. Bekijk het hele boekenfilmpje in De Voorleeshoek. Log in met je Bibliotheekaccount.

Kinderboekenweek 2020

Naar de Kinderboekenweek

In de Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd. Breng geschiedenis tot leven en ontdek werelden van vroeger. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

E-book 'Corona?'

Naar online Bibliotheek

Hoe leg je aan je kind uit dat het van de een op de andere dag niet meer naar school mag? Niet meer bij oma op schoot? Geen kinderfeestje? Leen het e-book Corona bij de online Bibliotheek.

Voorleesfilmpjes

Lees alles over de Kinderboekenweek

Bekijk de voorleesfilmpjes van de Voorleeshoek, Bereslim, SchoolTV en Wepboek. Log in met je Bibliotheekaccount en geniet onbeperkt van mooie filmpjes!

Lezen én luisteren

Download de online Bibliotheek-app

Waar je maar wilt e-books lezen en boeken luisteren? Het kan met de  online Bibliotheek-app. Download hem snel en log in met je Bibliotheekaccount.

Ken je BoekStart al?

Naar BoekStart

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen! BoekStart laat kinderen van 0 tot 4 jaar van boeken genieten.

Prentenboeken Top 10


Lees je baby en peuter voor met BoekStart

BoekStart stimuleert (voor)lezen met baby's en peuters. Dit schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling.

Digitale prentenboeken van Bereslim

Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Voorlezen bij jou thuis

Samen lezen, leuk en leerzaam. Zou jij het ook fijn vinden als een vrijwilliger één keer per week - 20 weken lang – bij jou thuis langs komt met boekjes vol verhalen en eruit voorleest? 


Voorlezen doe je samen

Voorlezen kan altijd

Voorlezen kan overal


Voorlezen is belangrijk

Op welke leeftijd start je met voorlezen? En welke boeken kies je? Bekijk de tips die je kunnen helpen.