Jeugd | 0-6 jaar

De informatie op deze pagina komt van Jeugdbibliotheek.nl.
Op Jeugdbibliotheek.nl is nog veel meer te vinden over lezen.


Hoe leg je de corona-uitbraak uit aan kinderen?

Hoe praat je met jonge kinderen over de coronacrisis? Dat is soms best lastig.
Het zijn spannende en onwerkelijke tijden. Scholen zijn dicht, het coronavirus is elke dag in het nieuws en veel ouders en verzorgers werken vanuit huis.

Hoera kindercentra en Jan & ko | creatief onderwijs maakten daarom ‘Het verhaal van Noor en het coronavirus’. Het boek vertelt wat een virus is en wat we ertegen doen in Nederland. Het geeft woorden aan gevoelens van onzekerheid en het helpt kinderen om te zien dat er nog steeds leuke dingen zijn, ook nu we veel binnen moeten blijven. De overheidsrichtlijnen komen op een begrijpelijke manier aan bod en tot slot is er het uitzicht op betere tijden.

Het boek is binnenkort bij onze bibliotheken te leen. Lees nu alvast het verhaal in het Nederlands of in de dialect-versie.


De Digitale Voorleestas

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek.

Voor wie?
Kinderen tussen de 2 en 6 jaar, en hun ouders.

Klik op een van de knoppen hieronder en je vindt meer over het boek en de bijbehorende opdrachtjes. Veel plezier!

3 goede redenen om voor te lezen

1.  Je hebt samen plezier
2.  Je oefent en speelt met taal
3.  Je neemt elkaar mee in jullie eigen kijk op de wereld

Ben je door je eigen prentenboeken heen en is de Bibliotheek nog steeds dicht? Hieronder vind je elke week nieuwe prentenboeken in de Digitale Voorleestas. Klik op de knop met de titel van het prentenboek. Zo wordt er een document geopend. Hierin staat een link naar het online prentenboek (dit is de afbeeldingen van het boek zelf). Ook staan hier kleine opdrachten bij het verhaal die je samen met je kind kunt doen. Zo maak je samen lezen nog leuker!

Week 5

‘Aaa Woe’ en ‘Mama Kwijt’

In deze eerste voorleestas lezen we samen twee prachtige prenteboeken en gaan er spelenderwijs mee aan de slag. Doe je mee?

Nog meer prentenboeken

Week 6 ‘We hebben er een geitje bij’ en ‘Klein wit visje’

Week 5 'Dikkie Dik en de waslijn' en 'Papa, pak je de maan voor mij?'

Week 4   'Oeny bouwt een huisje' en 'Een taart voor kleine beer'

Week 3   'Knuf is Vies' en 'Kleine Muis zoekt een huis'

Week 2   'Gonnie en Gijsje' en 'Rikki en Mia de kip'

Week 1   'Wij gaan op Berejacht' en 'Rupsje Nooit genoeg'


Lees deze e-books op je mobiel of tablet

Naar alle e-books op jeugdbibliotheek.nl

Voorleesfilmpjes

Lees alles over de Kinderboekenweek

Bekijk de voorleesfilmpjes van de Voorleeshoek, Bereslim, SchoolTV en Wepboek. Log in met je Bibliotheekaccount en geniet onbeperkt van mooie filmpjes!

Extra luisterboeken voor thuis!

LuisterBieb

We hebben tijdelijk extra luisterboeken toegevoegd! Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Installeer de gratis LuisterBieb-app op je tablet of smartphone.

Digitale prentenboeken voor iedereen

naar Boekpakket

Iedereen kan tot 1 juli onbeperkt digitale boeken lezen via Boekpakket. Ook AVI-boekjes! De prentenboeken zijn met voorleesfunctie. De boekjes kun je lezen op een computer en tablet. 

Ken je BoekStart al?

Naar BoekStart

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen! BoekStart laat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken genieten.

Boekentip 0-3 jaar: 'Wies wil een kangoeroe'

Wies wil een huisdier. Liefst een giraf, maar die is iets te groot. Een kangoeroe dan? Bekijk het hele boekenfilmpje van Wies wil een kangoeroe in De Voorleeshoek. Log in met je Bibliotheekaccount.

Boekentip 3-6 jaar: 'Lentekriebels'

Kolletje en haar vriendje Dirk leren wat Lentekriebels zijn, zien dansende koeien en ontdekken de eerste vlinder. Bekijk het hele boekenfilmpje in De Voorleeshoek. Log in met je Bibliotheekaccount.

Prentenboeken Top 10

Lees je baby en peuter voor met BoekStart

BoekStart stimuleert (voor)lezen met baby's en peuters. Dit schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling.

Digitale prentenboeken van Bereslim

Bereslimme Boeken zijn digitale prentenboeken voor kinderen van 3 tot 7 jaar die bijdragen aan de taalontwikkeling.

Voorlezen bij jou thuis

Samen lezen, leuk en leerzaam. Zou jij het ook fijn vinden als een vrijwilliger één keer per week - 20 weken lang – bij jou thuis langs komt met boekjes vol verhalen en eruit voorleest? 

Voorlezen is belangrijk

Op welke leeftijd start je met voorlezen? En welke boeken kies je? Bekijk de tips die je kunnen helpen.