Radiopraatje 026

Radiopraatje 01 mei 2019 - Bibliocenter Blog

Wij leven sinds 1945 gelukkig in vrijheid. De meesten van ons hebben de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Het is goed om je te realiseren hoe belangrijk onze vrijheid is. Als je romans leest over de oorlog, kun je invoelen hoe is om te leven is tijdens een oorlog.

Lezing Vrijwilliger bij vluchtelingen op Lesbos

Vrijwilliger bij vluchtelingen op Lesbos: lezing door Nora Smaisim, 9 mei 2019.  Kosten: € 5,00 incl. koffie of thee

Lesbos was ooit een vakantie eiland. Dat veranderde door de vele vluchtelingen die sinds 2015 op het eiland belandden en van daaruit verder reisden naar andere delen van Europa. In 2016 sloot de Europese Unie een deal met Turkije en werd kamp Moria op Lesbos een eindstation. Het kamp is ingericht voor maximaal 3.100 mensen, maar in de praktijk van voorjaar 2019 verblijven er ongeveer zevenduizend vluchtelingen. Zij wonen hier enkele maanden tot een aantal jaren. Je kunt je voorstellen dat in een dergelijke situatie de omstandigheden zwaar en moeilijk zijn en dat er onvoldoende gezondheidsvoorzieningen zijn.

Nora Smaisim is 29 jaar. Ze komt uit Weert. Zij geeft in deze lezing een inkijk in het vluchtelingenkamp. Haar familie vluchtte destijds uit Irak. Ze isopgegroeid in Weert, zat op Philips van Horne. Ze is nu arts, woont in Utrecht  en volgt een opleiding voor anesthesioloog. Begin dit jaar was zij gedurende een maand vrijwilliger op Lesbos bij de Stichting Bootvluchteling.

Deze stichting biedt medische en psychologische hulp aan de bewoners van het kamp. Als de dagdienst er voor de reguliere artsen op zit, komt het team vrijwilligers van artsen, verpleegkundigen, een ondersteuner en vertalers in actie. Zij bieden medische hulp vanaf vijf uur ’s middags tot middernacht. Van een dergelijk team maakte Nora een maand lang deel uit.

Zij vertelt in deze lezing over haar ervaringen. Wat bracht haar ertoe dit vrijwilligerswerk te doen? En hoe is het leven voor vluchtelingen onder deze omstandigheden?

Wie is mijn naaste? - Rosita Steenbeek

Ik heb een boek uitgezocht dat aansluit bij bovenstaande lezing.

Al meer dan 32 jaar woont Rosita Steenbeek in Italië. Voor dit boek reisde zij af naar Lampedusa en naar een tentenkamp in Libanon om de mensen die deze barre omstandigheden doormaken te ontmoeten. Ze is in een opvanghuis op Sicilië voor alleenreizende minderjarige asielzoekers. Ze is bij vrouwen uit Aleppo in een tent in een vluchtelingenkamp op een paar kilometer van de Syrische grens. Ze is bij hulpverleners in Libanon die de onmenselijke keuze moeten maken wie wel en wie niet mee mogen met een humanitaire corridor naar Italië.

Op een subtiele manier laat Steenbeek de lezers zien, dat wij niet naar de gevluchte mensen moeten kijken als mensen die ver van ons afstaan, maar als onze naasten. Je naasten help je en bied je ondersteuning; die laat je niet in de steek. De persoonlijke verhalen van de vluchtelingen en de mensen die de vluchtelingen helpen, zijn prachtig opgeschreven. Daardoor krijg je het gevoel dat je de mensen écht leert kennen. Een mooi boek om meer te leren over de crisis die zich voordoet aan de grens van ons continent.

De vergelding - Jan Brokken

Rhoon, het geboortedorp van Jan Brokken onder de rook van Rotterdam, was op 10 oktober 1944 het toneel van een verzetsdaad óf een sabotagedaad tegen een paar Rhoonse vrouwen die aanpapten met de Duitse bezetter. Wie legde de onder stroom staande elektriciteitsdraad over de weg, waardoor een Duitse soldaat gedood werd en Rhoon moest lijden onder executies en razzia's?

Jan Brokken is in deze geschiedenis gedoken, hij heeft uitgebreid bronnen geraadpleegd en gesprekken gevoerd met soms zeer oude
overlevenden. Het laat de angst bij de bevolking zien voor de represailles die het gevolg waren van deze sabotagedaad. Het boek geeft ook inzicht in de motivatie van vrouwen die aanpapten met Duitsers om hun kinderen te eten te kunnen geven en geeft een genuanceerd beeld van het verzet. En het maakt duidelijk dat collaboratie niet altijd is wat het lijkt. Zeer lezenswaardig over de menselijke kanten van fout en goed!

Naar het Noorden - Koos Meinderts

Jaap (11) heeft nauwelijks iets te eten in de oorlogswinter van 1944-1945, net als veel kinderen in het westen van Nederland. Samen met zijn zus en broertje vertrekt hij met vele andere kinderen per schip naar Friesland. Jaap krijgt onderdak bij twee liefdevolle oude mensen en krijgt er goed te eten. Maar het duurt lang voordat hij zich thuis voelt tussen de kinderen in het Friese dorpje. Zijn broertje en zusje worden in een ander gezin geplaatst. Zullen ze elkaar nog terugzien?

Het verhaal is verteld vanuit Jaap, de ik-persoon. Niet de zichtbare feiten, maar de beleving en verwerking van Jaap staan centraal. Daardoor realiseer je je hoe erg dat voor een familie moet zijn geweest: drie kinderen, verspreid over drie plaatsen in Friesland, en ouders die niet weten waar de kinderen zijn en hoe het met ze gaat.

Een prachtig jeugdboek, heel mooi geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 9 à 10 jaar. Trek hierbij de parallel naar onze tijd met zoveel vluchtelingen en het onderwerp van de lezing over kamp Moira op 9 mei. Het lijkt alsof de geschiedenis zich herhaalt. 

Expositie ‘Nooit bevrijd!

Op 3 mei is de opening van de expositie ‘Nooit bevrijd!’ over de geschiedenis van de Sinti, hun cultuur, riten en gewoonten. De Sinti worden in het dagelijks gebruik vaak zigeuners genoemd. Evenals Joden, homoseksuelen en communisten werden zij vervolgd tijdens WOII. Het Erfgoedhuis heeft deze expositie samengesteld en is in de bibliotheek Weert te zien t/m 21 september. 

Over de geschiedenis van de Sinti zijn indringende verhalen te vertellen. In enkele lezingen georganiseerd door het gemeentearchief Weert bij de bibliotheek worden een aantal van deze bijzondere verhalen uitgewerkt.

22 mei 'De holocaust en de Sinti in Limburg'

Door historicus Herman van Rens én een persoonlijk verhaal van Sinti Roger Moreno Rathgeb die Auschwitz bezocht waar zoveel Sinti zijn vermoord.

12 juni 'Zoektocht naar Settela'

Bart Jan de Graaf bespreekt een tv-documentaire over de zoektocht naar 'het meisje met het hoofddoek'. Haar naam is Settela Steinbach. Jac Lemmens gemeentearchivaris van Weert verricht onderzoek bij het samenstellen van de expositie over de geschiedenis van de Sinti. Hij vertelt over de resultaten van zijn speurtocht.

10 juli Lezing 'Sinti in Wittgenstein im 18. und 19. Jahrhundert: die ‘Zigeunerkolonien’

De Duitse historicus dr. Ulrich Opfermann vertelt over zijn onderzoek naar de Sinti-gemeenschap in het Wittgenstein(D). N.B.: Deze lezing wordt in het Duits gegeven.


Alle lezingen zijn het meer dan waard om te worden gehoord. De toegang is 5 euro. Aanmelden via de website www.bibliocenter.nl