Radiopraatje 013

Radiopraatje 3 oktober 2018 - Bibliocenter Blog

Vandaag is de Kinderboekenweek begonnen en zoals je weet duurt deze bijzondere week 10 dagen. Het thema is Vriendschap – Kom erbij. Want ook al is iedereen anders – we horen er allemaal bij!

En hier zijn prachtige kinderboeken over. Welke? Dat zie je op de Kinderboekenweek pagina van onze website.

Hier kun je het speciale Kinderboekenweeklied beluisteren, een interview bekijken met Juzua Douglas de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk Eilandenruzie en je ziet welke boeken dit jaar de griffels en penselen hebben gewonnen. De Griffels zijn voor de mooiste verhalen, de Penselen voor schitterendste tekeningen en illustraties.

Het zijn iets teveel bekroningen om hier op de radio te bespreken. Daarom heb ik mijn collega Marianne Grosveld gevraagd welke boeken zíj dit jaar het allermooiste vond. Want zij is één van onze leesconsulenten bij Bibliocenter.

Lampje - Annet Schaap

Winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek. 

Het boek gaat over het meisje Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter. Ze moet elke avond tientallen trappen in de vuurtoren beklimmen om het licht aan te steken. Als op een dag de lucifers op zijn, gaat er van alles mis. Ze moet op pad om nieuwe lucifers te kopen. Dat terwijl er een storm over het eiland raast. Doordat de vuurtoren niet brandt vergaat er voor de kust een schip en wordt de gehandicapte, alcoholistische en driftige vader verantwoordelijk gehouden.

Daarom wordt Lampje uit huis geplaatst en belandt zij in het Zwarte Huis waar een monster zou wonen. Dat monster blijkt een zeemeerkind te zijn, Edward. Lampje sluit vriendschap met hem en ze helpen elkaar. Hij leert haar lezen en schrijven, zij helpt hem met leren lopen en laat hem de wereld zien buiten het Zwarte Huis, waar hij tot dan toe in de zolderkamer opgesloten zat. De avonturen wisselen elkaar in hoog tempo af en maken het een spannend en uitdagend verhaal. Een verhaal van vriendschap, dapperheid en doorzettingsvermogen. Pittig maar prachtig voor kinderen van een jaar of 10. 

Sabel - Suzanne Wouda

Winnaar van een Zilveren Griffel voor kinderen vanaf negen jaar.

Door de ogen van de hoofdpersoon Max zie je de gruwelijke wereld van de Tweede Wereldoorlog van dichtbij en de impact die het heeft op zijn kinderleven. Het verhaal start als Max in Kamp Vught verblijft. Hij heeft daar één houvast: zijn poes Sabel. Daardoor kan hij zichzelf een tijd op de been houden, met de goede herinneringen aan zijn geliefde huisdier. Je ziet zijn wereld kleiner en kleiner worden en hoe hij zich vastklampt aan kleine, alledaagse zaken en datgene wat hem vertrouwd is.

De kinderen in het kamp vormen een hechte gemeenschap en je leest hoe het eraan toe gaat. Uiteindelijk maakt Max deel uit van een kindertransport. Hij wordt gedeporteerd en komt aan een vreselijk einde.

Door dit aangrijpende verhaal, door Max en zijn kat Sabel, krijgen de kindertransporten die in werkelijkheid in juni 1943 hebben plaats gevonden, een gezicht en een geluid.

Zweetvoetenman - Annet Huizing

Winnaar van een Zilveren Griffel, dit is een informatief boek.   

Dit grote dikke boek gaat over rechtspraak. De titel is ontleend aan het verhaal van de man die in de bibliotheek zijn schoenen uitdeed en ieder tot last was met de geur van zijn zweetvoeten. Echt waar! In dit boek kun je lezen dat je daarvoor veroordeeld kunt worden en waarom dat zo is. Veel van de rechtszaken in dit boek zijn bekend uit het nieuws. En wat ik leuk vind: op geen enkele pagina ontbreekt de humor. Er staan korte vragen en antwoorden over nieuwe begrippen en bekende schendingen van het recht in het boek. Je leest citaten die vaak in grappige tekeningen zijn verwerkt. De uitklappagina’s midden in het boek geven je een overzichtelijk overzicht van zaken die iedere inwoner van Nederland moet weten.

Dit boek leest plezierig en toegankelijk over recht en wat daarmee samenhangt. Je wordt je bewust, dat wij in een land wonen waar rechtvaardige regels gelden. En dat wij niet aan de willekeur van anderen zijn overgeleverd. Complexiteit teruggebracht tot eenvoud!

Voor kinderen vanaf tien, elf jaar, maar net zo goed ook voor volwassenen. Daar kun je heel veel van opsteken.

Was de aarde vroeger plat? - Bette Westera

Winnaar van een Zilveren Griffel, uit de categorie Poëzie.   

Kinderen zitten vol met vragen. Die zijn niet altijd even makkelijk te beantwoorden. Bette Westera en illustrator Sylvia Weve weten er wel raad mee. Want er zijn vragen die vragen om een versje, een gedicht, een schilderij. Vragen die vragen om iets wat dartel om ze heen kan draaien. Hoe dood je de tijd? Waar blijft het licht als het donker wordt? Wanneer begint iets? Vragen om over na te denken, antwoorden die je op een andere manier laten denken.