Radiopraatje 021

Radiopraatje 6 februari 2019 - Bibliocenter Blog

Twee leuke boeken tijdens het radiopraatje van deze week: Aswoensdag van Hanneke Hendrix en Het best verkochte boek ooit* door Sanne Blauw

Aswoensdag - Hanneke Hendrix

Hoofdpersoon Marit krijgt een telefoontje van een buurtverzorger dat haar moeder vergeetachtig wordt en niet meer voor zichzelf kan zorgen. Vijftien jaar geleden is Marit thuis weggegaan en al die jaren heeft ze geen contact gehad met haar moeder.  Marit gaat op weg naar huis, naar Noord-Limburg om daar voor haar moeder met alzheimer te gaan zorgen. Zelf heeft ze een kinderwens en is met een laatste ivf-poging bezig. Ze ziet op tegen het beklemmende en gemaakt gezellige van het voormalige mijndorp. Maar vooral ziet ze op tegen de confrontatie met haar kille moeder, die ze sinds de dood van haar vader niet
heeft gesproken.

De roman beslaat zeventien dagen: zestien dagen  tot en met vóór aswoensdag. Die dagen is Marit bij haar moeder en probeert ze haar zo goed mogelijk te verzorgen. Tegen de verwachting in brengt het verblijf haar rust. Marit leert anders kijken naar wat ze eerder verafschuwde. Voor het eerst in haar leven groeit er een band met haar moeder, een vrouw die getekend is door een rampzalige gebeurtenis uit de geschiedenis van het dorp.

Gaandeweg de roman leef je als lezer meer en meer mee met de moeder. In haar jeugd heeft zich een drama voltrokken met de vijf broers die in de mijn werkten. Als lezer weet je meer dan Marit over haar moeder. Je voelt haar moeders pijn en het trauma dat ze sinds haar jeugd met zich meetorst. Met groeiende compassie bezie je deze dementerende vrouw. En Marit wordt in deze dagen geconfronteerd met haarzelf. Ze overdenkt haar keuzes, haar worstelingen met het ziekenhuistraject en haar leven. Het verhaal wisselt steeds van perspectief tussen Marit en de moeder en dat neemt je mee in hun levens.  Het is een mooi en ontroerend boek geworden over een dementerende moeder en haar dochter. Vlot en helder geschreven. De moeite waard!

Schrijfster Hanneke Hendrix uit Nijmegen is opgegroeid in Grubbenvorst. Hanneke Hendrix (1980) schreef theaterteksten voor literair Productiehuis de Wintertuin, Passionate Magazine, het Zuidelijk Toneel en festivals als Into the Great Wide Open en Lowlands. Voor de HoorSpelFabriek werkte ze mee aan hoorspelen voor de NTR en BNN.

Het best verkochte boek ooit*: *met deze titel : hoe cijfers ons leiden, verleiden en misleiden - Sanne Blauw

De titel is ironisch bedoeld. Die pakt goed uit, want je bent meteen getriggerd! We zijn massaal gehypnotiseerd geraakt door getallen. Cijfers, scores, ranglijsten, peilingen en big data zijn veel te belangrijk geworden in ons leven. Zij geven ons houvast en zekerheid. Zij dicteren hoe de wereld er uitziet. Zelfs als je niets met cijfers hebt, heb jij tegenwoordig geen keuze meer: je komt ze weleens tegen. Moeten we cijfers niet wat minder belangrijk maken in onze gecijferde samenleving en ons ontcijferen?
 
Met een knipoog naar de titel zet Sanne Blauw in dit vlot geschreven boek de cijfers weer op hun plek. Ze gaat uit van interessante voorbeelden en laat zien hoe cijfers ons leiden, verleiden en misleiden. Hoe cijfers levens kunnen redden, maar ook verwoesten. Ook nodigt het boek uit om kritisch te kijken naar wat cijfers wél en ook níet zeggen. Ook om te leren inzien welke denkfouten en belangen erachter schuilen en met welke morele keuzes zij doorgespekt zijn. Leuk geschreven en voor iedereen leerzaam leesvoer over de 'ontcijfering' van onze door getallen geobsedeerde samenleving, dat cijfers en onderzoeksresultaten
leert te relativeren.
 
De schrijver is econometrist en werkt als journalist voor De Correspondent . Dit is haar eerste boek. De Correspondent, een digitaal journalistiek platform. De site is volledig advertentievrij en bestaat dankzij hun betalende leden. Hun missie: onafhankelijke en constructieve journalistiek. Tegen de waan van de dag.
 
Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam op de achterflap
:  Sanne Blauw beschrijft de – vaak onzichtbare – invloed van cijfers op ons leven en de denkfouten en belangen die schuil kunnen gaan achter getallen. Zij laat zien dat er ook de nodige gevaarlijke onzin verkondigd wordt op basis van cijfers en zij leert ons kritisch te kijken naar onderzoeksresultaten. Wanneer u wat aan uw “ongecijferdheid” wilt doen, kan ik u dit boek van harte aanbevelen!
 
Filosoof Bas Haring schrijft: Dit is een bijzonder leuk boek over een belangrijk onderwerp. Cijfers geven ons houvast en zekerheid; onze hang naar cijfers neemt toe. Maar cijfers moeten ook met een korrel zout genomen worden: cijfers kunnen niet precies maken, wat niet precies is.  Zoals de maatschappelijke waarde van de bibliotheek berekenen (Dat zegt hij niet, dat zeg ik).  Bovendien laat dit boek goed zien dat ook wetenschappers bijna altijd met waarden en oordelen te maken hebben; zelfs als ze proberen zo objectief mogelijk hun werk te doen.