Radiopraatje 012

Radiopraatje 4 september 2018 - Bibliocenter Blog

"Een goede roman voor jongeren moet schuren, je aan je lurven het verhaal intrekken, confronteren, vragen oproepen en aanzetten tot discussie. In het thema van het Beste Boek voor Jongeren bespreek ik twee boeken die ook veel bij leesclubs worden besproken."

Onder een hemel van sproeten - Alex Boogers

2009. Amerika heeft zojuist zijn eerste zwarte president gekozen. De gepensioneerde Jacob leidt een teruggetrokken bestaan sinds zijn vrouw Claire is overleden. Hij brengt zijn tijd het liefst door in een uitkijkpost in het bos bij het grootste meer in het gebied, om vogels te spotten. Hij zit er dagen, in afwachting van de ijsvogel.

Op een dag staat er een meisje bij zijn stek, in het zompige water. Vanaf dat moment is de vijftienjarige Amy er vaker en de twee vinden steun bij elkaar. Waar Amy vlucht voor een gespannen thuissituatie, ontvlucht Jacob zijn huis voor de leegte.

Een ingrijpende gebeurtenis drukt Amy terneer. Jacob zal pas weten wat haar is overkomen als ze hem haar dagboek geeft. Harvey is de buurjongen van Amy. Ook hij is een buitenbeentje. Zijn vader heeft hem vanaf zijn geboorte afgewezen en op school wordt hij, net als Amy, gepest. Harvey volgt Amy het bos in, observeert haar en Jacob. Harvey brengt de drie verhaallijnen samen. Hij geeft Amy en Jacob een stem in het verhaal dat hij smeedt uit het dagboek van Amy, zijn observaties en zijn gesprekken met Jacob.

Iedereen spartelt in het leven en iedereen incasseert klappen. Of je nu in een grote stad woont of in een naamloos gat, zoals Amy, Jacob en Harvey. Op indringende en onvergetelijke wijze worstelen we mee bij hun diepste verlangens, geheimen en levensbepalende
ervaringen. Vele scènes grijpen je bij de keel, omdat je de diepe eenzaamheid van de drie verschoppelingen tot in je diepste vezels voelt. Onder het grote verhaal gaat het ook over onderwerpen als: discriminatie, gelijke kansen, onverschilligheid, uitsluiting en sociaal-maatschappelijk isolement.

Alex Boogers raakt je als lezer. Je voelt je op de een of andere manier medeplichtig aan de misstanden in de samenleving waar de romanpersonages onder lijden, zonder dat je in staat bent om in te grijpen in hun lot. Het is een prikkelende, vitale roman die je moet lezen.

The Hate u Give - Angie Thomas

Het zestienjarige meisje Starr Carter groeit op in een armoedige, zwarte buurt waar bendes de dienst uitmaken op straat. Geweld is er aan de orde van de dag. Starr kent er weinig jongeren, omdat haar ouders haar naar een dure, witte school laten gaan in een andere wijk. Op die school vol kakkers hoeft Starr niet cool te doen. Ze is per definitie cool, omdat ze op school een van de weinigen is met een gekleurde huid.

Steeds schippert Starr tussen verschillende leefwerelden. Als ze getuige is van de dood van haar jeugdvriend Khalil, komt Starr in een emotionele rollercoaster terecht. Ze zit naast Khalil in de auto als ze aangehouden worden door de politie. Khalil begaat een fout. Hij doet niet wat de agent zegt en wordt ongewapend neergeschoten door een agent. Vanaf dat moment moet Starr bepalen wie ze is en
waar ze voor staat. Zal ze de waarheid durven spreken, ook als dat haar familie in gevaar kan brengen?

Angie Thomas geeft in haar onverschrokken debuut een eigentijdse stem aan gefrustreerde en gekwetste jongeren wereldwijd die op moeten boksen tegen vooroordelen. Haar karakters zijn goed uitgediept. Ze schrijft snelle dialogen, verwijst naar de rapcultuur, gebruikt straattaal en subtiele humor. Door deze roman begrijp je hoe moeilijk het is om voor jezelf op te komen en hoezeer dat gebonden is aan de omstandigheden.