Radiopraatje 029

Radiopraatje 12 juni 2019 - Bibliocenter Blog

A.s. zondag is het Vaderdag. Tijd om de vaders in het zonnetje te zetten.

Ik heb vandaag een aantal boeken uitgekozen waarin vaders en vaderschap aan bod komen. Een gezellige roman, voorleesverhalen, columns en een hoe-doe-je-dat-boek

Man/Vader - Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen gaat door het leven als man en als vader. Maar wat betekent dat eigenlijk?

In zijn boek beschouwt van Mersbergen ‘mannendingen’ als vissen, het metselen van een muurtje, vechten en bier drinken. Maar in het leven van een vader worden ook koude handjes opgewarmd, geruststellende woorden gefluisterd voor een spannende sportwedstrijd, slaapliedjes gezongen. Hij vraag zich af: ‘Doe ik het als man wel goed?’, ‘Hoe verhoudt de man zich tot de vrouw?’, ‘Wat zijn de verschillen tussen moeder- en vaderschap?’ en ‘Hoe voedt een man zijn kinderen op?’.

Het zijn korte verhalen van meerdere pagina's of in columns die uit één doorlopende zin bestaan doet van Mersbergen verslag van kleine, ogenschijnlijk onbetekenende voorvallen uit zijn dagelijkse leven als man en vader van drie kinderen. Hij toont zich daarbij een opmerkzaam observator en geeft in eenvoudige bewoordingen heel persoonlijke gevoelens weer, waarin veel lezers zich in kunnen herkennen. Ontroerend en teder zijn vooral de verhalen over zijn kinderen. Zonder plot of clou beschrijft de auteur een momentopname uit zijn leven; zonder grote woorden ook, maar met een prachtig taalgebruik dat recht in het hart treft.

De verhalen sluiten vaak aan bij de actualiteit. Met tedere pen beschrijft hij  het alledaagse leven van de moderne man die een zorgzame en toegewijde vader is en tegelijkertijd op en top mannelijk en stoer is of dat op z’n minst zou willen zijn.

Papa is een held! - Lia Reedijk

Bundel met ruim dertig verhalen en gedichten over vaders. Met veel kleurenillustraties en enkele zoekplaten. Vanaf ca. 4 tot 9 jaar.

Vrolijke vaders, zieke vaders, stoere vaders, slaapkopvaders, vaders die kunstjes doen, stoute vaders, sterke vaders, voetbalvaders, bekende en onbekende vaders: in dit kloeke voorleesboek komen ze allemaal voorbij.

Een enkele keer in versvorm, als in een prentenboek of als fotozoekplaat, maar veelal in prachtige (voorlees)verhalen. De vader van Pippi Langkous komt op bezoek, Jips vader helpt Jip en Janneke mee in de tuin, de vader van Vladimir is danser (wat is daar nu stoer aan…?) en de vader van Lars is kapitein van een piratenschip. Of het nu verhalen uit de werkelijkheid of uit de fantasie zijn, alle vaders zijn op hun eigen manier een echte held.

Bekende auteurs en illustratoren, die de wereld van jonge kinderen als geen ander kennen, vullen deze mooie, grote uitgave. Om (dagelijks) voor te lezen, thuis, in peuterspeelzalen, op school en kinderopvang. En natuurlijk om als vader/held zelf voor te lezen aan de kinderen! Met inhoudsopgave voorin en bronvermelding aan het eind. Mooi uitgegeven, rijke uitgave â opdat alle kinderen kennis maken met heldhaftige vaders om ze daarna ook in de eigen werkelijkheid te kunnen
(h)erkennen. 

Vaderklap - Pieter Declercq en Dimitri Desender

Dit boek is een monument voor het moderne vaderschap. Twee Belgische jonge vaders zijn al een tijdje actief op internet en hebben een onlineplatform opgezet als inspiratiebron voor jonge vaders.  Vaderklap.be : voor en door vaders met verhalen, inspiratie en tips. Noodzakelijk volgens hen door de geweldige aandacht die jonge moeders voor zich opeisen.

Het boek is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en op veel gesprekken met andere vaders en hun vrouwen. Kernvraag: wat is de rol van de vader in de opvoeding en hoe wordt die ingevuld? De ideale vader bestaat niet en iedereen vult deze rol anders in. De gemeenschappelijke basis is de liefde voor het kind.

In het boek staan ankermomenten of sleutelervaringen voor vader en kind in de eerste jaren: ervaringen bij zwangerschap en geboorte, samen boekjes lezen, samen timmeren, kamperen en dergelijke. Er wordt heel veel beschreven en beleefd: het gaat om de ervaring, de beleving en het benoemen van de positieve ervaringen. Geen (pseudo)wetenschappelijke materie, maar wel het perfecte roadbook voor de eerste vaderjaren. Een mooi lees-, kijk- en ervaringsboek met verhalen, mooie foto’s en leuke illustraties.

Wij twee: Russell had nooit kunnen denken dat hij er op een dag als vader alleen voor zou staan... - Nicholas Sparks

Nicholas Sparks is de auteur van talloze bestsellers, waaronder The Notebook, Message in a Bottle, Dear John en Zie mij en kan met recht een van de meest geliefde verhalenvertellers ter wereld worden genoemd. Zijn boeken zijn in meer dan dertig landen vertaald en negen van zijn romans werden met groot succes verfilmd.

Russ en Vivian wonen in Charlotte, VS, zijn gelukkig getrouwd en hebben een zesjarig dochtertje, London. Russ is reclamemaker die met een eigen bureau is gestart. Vivian heeft na de geboorte van London haar werk opgezegd. Nu het meisje naar de basisschool gaat, wil Vivian fulltime aan het werk. Daardoor komt de zorg voor hun dochter, het huishouden en alles wat daarbij komt kijken in zijn geheel op Russ’ schouders. Een taak die hij zonder mopperen en vol overgave en toewijding op zich neemt. Maar Vivian is nooit tevreden en gedraagt zich als een bitch. Zij drijft Russ tot wanhoop, hoewel hij steeds aardig blijft. Het huwelijk eindigt, een felle strijd over voogdij volgt.

Dit boek is prachtig en ontroerend geschreven. Het gaat over menselijke emoties, de nare gevolgen van een echtscheiding, over liefde, vergeving en opnieuw beginnen. Het verhaal heeft vele flashbacks, de personages zijn sympathiek en levensecht. De vader-dochterrelatie is mooi uitgewerkt en een positief element in deze toch wat treurige familieroman.  "Heerlijke feelgoodboeken waar je direct verliefd op wordt.' The Guardian . 542 p.