Radiopraatje 024

Radiopraatje 20 maart 2019 - Bibliocenter Blog

Vrijdag 23 maart start de 84ste editie van de Boekenweek met het Boekenbal. Dat zal wel weer wat gekrakeel opleveren, maar vast niet zoveel als al eerder de keuze van het thema: 'De moeder de vrouw'.

Naar het gedicht van Martinus Nijhoff en in combinatie met de keuze voor twee mannelijke auteurs (Murat Isik en Jan Siebelink) voor zowel het Boekenweekgeschenk als het Boekenweekessay! Er barstte een publieke discussie los. Er verscheen zelfs 

Jas van belofte – Jan Siebelink

De Boekenweek vindt plaats van zaterdag 23 maart tot en met zondag 31 maart 2019.

Het Boekenweekgeschenk ontvangt u bij besteding van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken in de boekhandel. Jan Siebelink is de schrijver van het Boekenweekgeschenk Jas van belofte. Het boek is een ode aan een vriendschap, aan een vader, aan het schrijven. 

Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Al bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is.

Het waren zijn vrienden Edwin en Loetje die destijds aanvoelden dat hij een verhaal in zich droeg dat verteld moest worden, maar ze wisten ook dat het een welhaast onmogelijke opdracht zou zijn dit daadwerkelijk uit te voeren. Edwin bezwoer Arthur: ‘Je mag nooit meer tevreden zijn over jezelf, zolang de zoektocht van de jongen niet op de meest volmaakte wijze is verteld.’

Jan Siebelink is in 1938 geboren in Velp, waar zijn vader een kleine bloemisterij had. Naast zijn baan als onderwijzer studeerde hij in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. In 2005 brak Siebelink bij het grote publiek door met zijn roman Knielen op een bed violen, geïnspireerd op zijn jeugdjaren in Velp. Van dit boek zijn 600.000 exemplaren verkocht en het werd beloond met de AKO Literatuurprijs en nominaties voor de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Nieuwsgierig? Je krijgt het cadeau bij de aankoop van € 12,50 aan boeken. Het boek is meteen je treinkaartje op 31 maart, de laatste zondag van de Boekenweek. Als je met het Boekenweekgeschenk incheckt mag je gratis met de trein.

Mijn moeders strijd – Murat Isik

Ook het Boekenweekessay Mijn moeders strijd is verkrijgbaar bij de boekhandel voor € 3,75. Murat Isik is de schrijver.

Het beschrijft de onvermoede emancipatiestrijd van Murat Isiks moeder Aynur: van haar geboortedorp Baltaş tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt. Het is een prachtig, ontroerend portret van Isiks moeder, zijn inspirator en grote voorbeeld.

Begin jaren vijftig Aynur geboren in een arm Zaza-dorp (een etnische minderheid) in Oost-Turkije. Haar ouders investeren alles in hun zoon. Hij is hun hoop voor de toekomst, want hun dochters zullen immers worden uitgehuwelijkt. Na een verwoestende aardbeving verhuist Aynur in 1966 naar Izmir, waar haar broer werk voor haar zoekt als huishoudelijke hulp, waardoor ze tegen haar zin het huis moet verlaten. Keer op keer wijst ze huwelijkskandidaten af die door hem zijn gekozen. Ze komt voor het eerst in verzet. Totdat de druk zo hoog oploopt dat ze wel moet trouwen. Zo komt ze begin jaren tachtig terecht in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt.

Tegen alle verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en voor wie voerde ze haar strijd? En welke invloed heeft schrijver en vrouwenactivist Duygu Asena op haar gehad?

Murat Isik, geboren in 1977 is vooral bekend van zijn tweede roman Wees onzichtbaar. Hij won hiermee de Libris Literatuur Prijs 2018 en de Boekhandelsprijs 2018 en was het beste boek van 2017 volgens NRC Handelsblad en bol.com.

Joke van Leeuwen

Tijdens de Boekenweek gaan veel schrijvers voor lezingen en signeersessies op tournee langs boekhandels en bibliotheken in Nederland. En ook bij Bibliocenter kunt u een bijzondere gast ontmoeten: Joke van Leeuwen. Op vrijdag 29 maart geeft om ze 19.30 uur in Weert een voordracht uit en over haar eigen werk en gaat ze natuurlijk ook in op het thema van de Boekenweek.  

Nederbelg Joke van Leeuwen is geboren in 1952 in Den Haag. Toen ze dertien was, is zij letterlijk de grens over gegaan. Haar vader kreeg werk in Brussel en het gezin verhuisde mee. Al was België het buurland, toch was het een heel ander land, waar ze elk moment op haar anders zijn werd aangesproken. Nu is ze blij dat ze in twee culturen heeft mogen opgroeien.

Ook figuurlijk, bij het schrijven, overschrijdt zij grenzen, met name die tussen het kinderboek en het boek voor volwassenen. Een goed kinderboek moet ook volwassenen aanspreken. Zowel bij het schrijven voor volwassenen als voor kinderen ‘kijk je elkaar recht in de ogen. Dat doe ik als ik voor volwassenen schrijf en dat doe ik als ik voor kinderen schrijf.’

Joke van Leeuwen is zo veelzijdig als maar zijn kan. Behalve veelvuldig bekroond schrijfster van jeugdboeken (Deesje), gedichten (HEPPIE) en toneel schrijft ze romans. Ook haar romans zijn een verbluffende leeservaring. En dat komt door haar vanzelfsprekende, bijna terloopse en heldere manier van vertellen. Waardoor ze in kleine woorden grote gevoelens bloot legt. Wat ik er ook zo mooi in vind, is haar onderkoelde humor, het andersom denken – onschuldige opmerkingen die je bewust maken van vanzelfsprekendheden en daardoor niet meer vanzelfsprekend zijn. En het zoeken naar schoonheid.

Ze woonde in Amsterdam,  Brussel en Maastricht. Woont nu in Antwerpen waar ze stadsdichter was. Ze studeerde grafische kunsten en geschiedenis. In 1978 publiceerde ze haar eerste kinderboek en won ze met haar eerste cabaretprogramma alle prijzen op het Camerettenfestival. In 2000 kreeg ze de Theo Thijssenprijs voor haar kinderboekenoeuvre en in 2012 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre. Ook haar romans vielen in de literaire prijzen.

De onervarenen - Joke van Leeuwen

De onervarenen heb ik net gelezen. De hoofdpersonen zijn Odile en Koben. Het zit de jonge, in armoede levende Odile en haar man Koben niet mee. Aardappelrot, een verstoten moeder en een leven zonder perspectief. Ze moeten hun boerderij verlaten. Waarom zouden ze niet ingaan op het aanbod van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting, die hun een gouden toekomst voorspiegelt aan de andere kant van de oceaan? Samen met vijftig streekgenoten wagen ze in 1847 de uitputtende oversteek naar een tropisch land, vol hoop. Daar aangekomen blijken alle beloftes gebakken lucht en worden ze al snel geconfronteerd met ziekte, tegenslag, na-ijver, verdeeldheid, sektevorming en de onmogelijkheid om hun schulden af te betalen.

Passen ze zich aan of houden ze vast aan hun gewoontes? Zal het hun lukken daar een nieuw, goed leven op te bouwen? De onervarenen geeft een pakkend beeld van een vergeten geschiedenis. Gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis. Dit boek stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.

Ook voor andere boeken heeft Joke van Leeuwen prijzen gekregen. Voor ‘Feest van het begin’ kreeg ze de AKO Literatuurprijs. Haar laatste roman ‘Hier’ uit 2018 stond op de nominatie voor de Libris Literatuur Prijs 2019. “Mooi van taal, pijnlijk van inhoud: een juweel met scherpe randjes”, schrijft de recensent van het NBD. De Volkskrant noemde het boek “een beklemmende fabel”, die gaat over “de eeuwige worsteling van de migrant in snijdend proza”.

De moeder de vrouw - Martinus Nijhoff

Ik ging naar Bommel om de brug te zien.
Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden
die elkaar vroeger schenen te vermijden,
worden weer buren. Een minuut of tien
dat ik daar lag, in 't gras, mijn thee gedronken,
mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd -
laat mij daar midden uit de oneindigheid
een stem vernemen dat mijn oren klonken.

Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoer
kwam langzaam stroomaf door de brug gevaren.
Zij was alleen aan dek, zij stond bij 't roer,

en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren.
O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer.
Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.