Radiopraatje 020

Radiopraatje 23 januari 2019 - Bibliocenter Blog

Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving en zoeken naar een evenwicht tussen materiële welvaart en geestelijk en lichamelijk welzijn. De Maand van de Spiritualiteit sluit daarbij aan met het thema ‘Met aandacht’.

Met aandacht leven is niet altijd makkelijk in deze hectische tijd. Aandacht voor jezelf, aandacht voor de ander, voor je werk of gewoonweg aandacht voor de dingen om je heen. Dit is een schaars goed geworden. In religieuze en spirituele tradities speelt aandacht een rol. Om te komen tot inzicht, betekenis, liefde, bevrijding, rust of geluk. Dat zie je terug  in boeken over  mindfulness, meditatie of simpelweg focus. Kortom, aandacht voor aandacht in de Maand van de Spiritualiteit van 11 januari t/m 10 februari.

Welk boek wordt het beste Spirituele boek 2019? Er is een shortlist samengesteld en daarvan heb ik er twee uitgekozen.

Minimalisme: leef een betekenisvol leven - Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus

De jeugdvrienden Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, die aanvankelijk een leven leidden vol luxe, wilden uit onvrede een boek schrijven over minimalisme. Dat leidde tot dit boek.

We leven in een prestatie- en consumptiemaatschappij die ons voortdurend dwingt tot meer. De mens heeft nooit genoeg van dingen die je niet echt nodig hebt. Het kan leiden tot schulden, depressie en ontevredenheid. Minimalisme, je beperken tot wat je nodig hebt, bevrijdt van onnodige spullen en ballast. Hier gaat het om het plezier van een leven met minder. Minder is meer.

Dit boek is een zeer praktische, complete, vlot toegankelijke en uitdagende gids. Je vindt hier voldoende goede handvatten om je eigen leven minimalistisch in te richten zonder overbodige spullen en ballast.

Paradijs in de polder: ontdek wat landschap je vertelt - Arita Baaijens

Arita Baaijens is ontdekkingsreiziger, bioloog, schrijver. Ze reisde jarenlang door woestijnen en ontdekte in 2007 een nieuwe obsessie: Siberië.Ze ging er op zoek naar Shambhala, het boeddhistische paradijs.

Haar laatste boek is 'Paradijs in de Polder. Wat landschap je vertelt'. Het viel haar tijdens haar reizen in het buitenland op hoe vertrouwd en intiem herders en nomaden omgaan met natuur. Een manier die haaks staat op de analytische benadering in het Westen. Waarmee we voorbij gaan aan de verhalen en ervaringen die ons verbinden met een plek. Aan de hand van tientallen oefeningen spoort ze de lezer aan zintuigen te gebruiken om een overbekend landschap opnieuw te ontdekken.

De lezer kan ook zelf de invloed die het landschap in zijn naaste omgeving heeft, verkennen en eventueel vastleggen in de bijbehorende website (www.paradijsindepolder.nl). Verhalen ontdekken, luisteren naar het landschap, contact maken, kennis, weten.  Ook laat ze zien wat deep maps zijn, hoe je ze maakt en wat ze vertellen over een plek. Over de kracht van je zintuiglijke waarneming. Een bijzonder boek. 

Rinkeldekink - Martine Bijl

Dit boek staat niet op de shortlist voor de Maand van de spiritualiteit, maar is gewoon een boek dat de moeite waard is.

Rinkeldekink. Zo ging dat bij Martine Bijl toen ze iets voelde knappen in haar hoofd. In 2015 kreeg Martine Bijl (1948), op dat moment presentator van 'Heel Holland bakt', een hersenbloeding. Later kwam daar een depressie bovenop. Tegenover de ontreddering, uitputting en wanhoop bleven haar geest en geestkracht overeind. Korte verhaaltjes, eerlijk, openhartig, boordevol taalspel. Een van de clichés waarvan ze zelf vast zou gruwen: “Dat ziekte kan ook een verrijking zijn” is toch wel van toepassing.

Ze schrijft over wie ze als gezonde vrouw was. Tevreden over zichzelf, zonder echt aandacht voor verlies en rouw in haar omgeving en het belang van liefdevolle zorg. Met haar treffende woordkeuze, haar intelligente waarnemingsvermogen en ongebroken humor schreef ze een boek dat inzicht biedt in de wereld van de mensen met een hersenletsel, zonder dat het verstikkend is.

Een hoogtepunt is het verhaal over de valklas, waarin patiënten leren hoe ze moeten vallen als ze vallen. Bijl beschrijft dit hilarisch en met mededogen. Zoveel manieren om te vallen. Voor een breed publiek, een opkikker voor zieken en naasten.