Radiopraatje 017

Radiopraatje 28 november 2018 - Bibliocenter Blog

En nu we de lange decemberavonden krijgen, heerlijk genieten van boeken waarmee je alle besef van tijd verliest. Pubers, toververhalen, geschiedenis en een ware ecoroman. Laat je weer meeslepen met 3 mooie verhalen.

Pubers in huis? Ontdek hoe het puberbrein werkt.

Dr. Aletta Smits geeft op woensdag 12 december bij Bibliocenter Weert in een lezing met verklaringen over hoe het puberbrein het pubergedrag stuurt. En hoe mensen, die de puberleeftijd zijn ontgroeid, daarmee om kunnen gaan. Dan heb je er begrip voor waarom ze hun huiswerk niet maken. Waarom hun eigen dingen NU moeten en jouw dingen STRA-HAKS. En waarom je zo lekker met ze kunt lachen. Het begint om 20.00 uur. Toegang € 10,- leden en € 15,- niet-leden. Aanmelden via www.bibliocenter.nl.

Dr. Aletta Smits is directeur van De Loef Training en Advies. Ze geeft lezingen en workshops over de ontwikkeling van het puberbrein. Op een humoristische manier laat ze zien dat pubers, of ze nu 12 of 20 zijn, voor volwassenen vaak voelen alsof ze een vreemde levensvorm zijn. Smits heeft als docent op verschillende scholen gewerkt, zowel op het voortgezet onderwijs als in het hoger onderwijs. Ze is de mede-auteur van het boek 'Het puberbrein - de missende handleiding'. 

Morrigan Crow en het Wondergenootschap - Jessica Townsend

Morrigan Crow (bijna 11) werd geboren op Avondstond en dat maakt haar een “vervloekt” kind. Alles wat misgaat in haar omgeving, of het nu slecht weer is, ongelukken of misbaksels uit de oven van de buurvrouw. Allemaal haar schuld. Zij is de ongeluksbrenger.

Daar komt bij dat ze dood zal gaan op haar 11e verjaardag. Maar kort voor het moment van haar dood, als de in zwarte rook en schaduwen gehulde hijgerige honden en jagers op paarden haar komen halen, wordt Morrigan gered door de bijzondere Jupiter Noord. Hij neemt haar mee naar Nevermoor, een vrolijke en magische stad. Om in Nevermoor te kunnen blijven moet Morrigan een wedstrijd winnen, een soort Toverschool toernooi. Ze moet slagen voor vier moeilijke opdrachten. En haar bijzondere talent tonen.

Dit is een fantastisch debuut van Jessica Townsend, een jonge schrijfster uit Australië. Het is een verhaal vol spanning, magie en plezier, met karakters die stáán. Dit is het begin van een geweldige serie boeken die, net als Harry Potter, verslonden zullen gaan worden. Als je van Harry Potter houdt, dan zit je met dit boek helemaal goed. Het is magisch, wonderlijk, met veel vaart geschreven. Ik zeg LEZEN dit boek. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

De bokser: het leven van Max Moszkowicz - Marcel Haenen

Levensgeschiedenis van de (door zijn oorlogsverleden getekende) niet onomstreden, keiharde Nederlandse advocaat (1926).

De in 1926 in het Duitse Essen geboren Max Moszkowicz werd een van de vermaardste Nederlandse strafpleiters, die met zijn vier zoons vanuit Maastricht een (niet onomstreden) juridisch imperium opbouwde. Hij verdedigde criminelen als Klaas Bruinsma, Willem Holleeder en 'De Hakkelaar'. In 2004 kreeg hij een beroerte en verdween uit de spotlights. Max is de zoon van joodse ouders, die in 1922 van Polen via Duitsland naar Nederland trokken. Zijn vader was dienstweigeraar. Max Moszkowicz had een zware jeugd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij met zijn ouders, zusje en broertje naar Auschwitz gedeporteerd. Zijn moeder, jongere broertje en zusje werden meteen vergast.

Een groot deel van het boek is aan die verschrikkingen gewijd. Wat de auteur over de lotgevallen van Moszkowicz als opgroeiende jongeman heeft kunnen blootleggen vormt het hart van het boek. Het zijn pagina’s die je niet zonder de diepste deernis kunt lezen, en die een belangrijke bijdrage vormen tot de geschiedenis van de Jodenvervolging. Wisten wij bijvoorbeeld al dat Joodse gevangenen in Auschwitz hun kans om te overleven konden vergroten door – op zondag – tegen een Duitse bewaker te boksen en zich daarbij in elkaar te laten slaan? Ook Moszkowicz hoorde tot deze ongelukkigen, en daar komt de titel van het vandaan. Na drie jaren vol ontberingen keerde hij als enige van het gezin levend naar Maastricht terug. Na de oorlog bleef hij 'vechten'. Hij werkte zich via zelfstudie op van kledinghandelaar tot advocaat en werd rijk en beroemd. Hij was keihard voor zijn zoons, die dat niet allemaal pikten.

Het boek is niet helemaal evenwichtig. Zo had de brute wijze waarop Max Moszkowicz met mensen omging meer aandacht mogen krijgen. Maar het is een intrigerende verhaal geworden van een zwaar en gekweld leven, dat schokt, verbaast en soms ontroert. Het wordt zeer meeslepend verteld aan de hand van onder andere zeer goed ingevoerde getuigen.

Tot in de hemel: roman - Richard Powers

Een van de allermooiste dingen die een boek met je kan doen is dat het je anders naar de wereld kan laten kijken. Naar de wereld van mensen, maar in dit geval naar de wereld van de bomen. Dat is de grote verdienste van dit boek Tot in de hemel.

Negen verstrengelde verhaallijnen vormen de wortels van deze toegankelijke dikke pil, waarin bomen een centrale rol spelen. Het zijn de verhalen van mensen die de wereld van de bomen leren zien en horen. Elke persoon wordt op unieke wijze geconfronteerd met de groene reuzen en werpt zich in de strijd voor hun behoudt. Een laadmeester bij de Amerikaanse luchtmacht die tijdens de Vietnamoorlog bij een val gered wordt door een bodhiboom, een verguisde wetenschapster die bomen met elkaar hoort communiceren, een kunstenaar met een bijzondere verzameling foto’s van een bedreigde kastanjesoort. Deze drie, en nog zes anderen, allemaal onbekenden van elkaar, raken op verschillende manieren betrokken bij een heftig verzet om de resterende hectares oerwoud van het Noord-Amerikaanse continent van de ondergang te redden.

Met de overtuigingskracht van een erudiet bioloog en de passie van een milieuactivist laat Powers ons stilstaan bij de genialiteit en onmisbaarheid van bossen. Iets meer snoeiwerk had gemogen, want soms is het verhaal nogal wijdlopig. Tussen de regels door
lees je hoe belangrijk bomen zijn voor ons ecosysteem en hoe achteloos wij daarmee omgaan.

Deze ecoroman is een meeslepende vertelling over activisme en verzet, en tegelijkertijd een loflied op een wereld naast de onze. Een monumentale roman over bomen en mensen.