Radiopraatje 028

Radiopraatje 29 mei 2019 - Bibliocenter Blog

De gratis VakantieBieb-app, De BookSpot Gouden Strop en de Spannende Boeken Weken, allemaal voor een onvergetelijke vakantie.

GRATIS e-books voor iedereen. Legaal! De gratis app VakantieBieb is er voor jeugdboeken en voor volwassenen. Vanaf 1 juni kan de jeugd de app voor gratis boeken downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De volwassenen vanaf 1 juli.

Hoe doe je dat? Ga naar www.vakantiebieb.nl en download de app. Je selecteert vervolgens de boeken. Als je ze hebt gedownload heb je geen internetverbinding meer nodig om ze te lezen. Met titels als Rico van Leon Verdonschot, Gips van Anna Woltz, Ach moedertje van Hugo Borst kun je kiezen uit 50 titels. Kijk voor de volledige titellijst en meer informatie op www.vakantiebieb.nl.

Vanavond, op 29 mei is de uitreiking van de BookSpot Gouden Strop en Schaduwprijs 2019. Dit zijn de thrillerprijzen van Nederlandse thrillers. Op de shortlist staan vijf boeken. Ik kan ze niet allemaal bespreken, maar heb er drie uitgekozen. De overige titels vind je hier.

Genadeschot - Felix Weber

Deze thriller gaat over de Nederlandse man Eden Lumas. Hij meldt zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de SS en wordt te werk gesteld in een concentratiekamp, waar hij commandant Liedtke en zijn vrouw ontmoet. Lumas levert zijn bijdrage aan de verschrikkelijke werkzaamheden. Toch wil hij een Joodse vrouw met haar kind helpen. Hij wordt hiervoor gestraft met een vreselijke afranseling met de zweep die hem voor zijn leven zal tekenen.

Na de oorlog belandt Lumas onder een schuilnaam in Argentinië, waar hij al gauw de speelbal wordt van Joden en gevluchte nazi’s. Zelf heeft Lumas maar een doel: het opsporen en doden van Liedtke. Het debuut ‘Tot stof’* van de onder pseudoniem schrijvende thrillerauteur Gauke Andriesse (1959) werd bekroond met de Gouden Strop 2017. Dit tweede werk is van hetzelfde hoge niveau.

Erfenis - Henk Apotheker & Kirsten van Dissel

Chris Meyer is een vrouwelijke privédetective die ook als computerexpert haar brood zou kunnen verdienen. Zij wordt benaderd door de enorm rijke Mirko Noorman. Zijn zoon, van wie hij tot voor kort het bestaan niet wist, is ontvoerd en al vier jaar spoorloos. Misdaadverslaggever Peter Dijkgraaf, een soort Peter R. de Vries, heeft de zaak ook onderzocht en verklaart dat de jongen dood is. Detective Meyer ziet voldoende redenen om de zaak toch verder te onderzoeken.

Het is een vlotte, originele en spannende roman met detective Meyer als frisse figuur. Verbazingwekkend wat ze allemaal achterhaalt door het hacken van computers en telefoons en wat het beveiligingsbedrijf waarvoor ze eerder werkte voor elkaar krijgt. Eerste deel in een reeks rond Chris Meyer.

Vogelvrij - Kasper van Beek

De dertiger Olaf lijkt zijn leven goed voor elkaar te hebben. Hij is gelukkig getrouwd met Liesbeth die hij sinds zijn zestiende kent. Hij heeft een goede baan in het grote productontwikkelingsbedrijf van haar vader, een mooi huis in Amstelveen en sinds kort een nieuwe, dure auto.

Op een dag vindt hij bij thuiskomst in de post een groene envelop. Daarin zit een foto van zichzelf met een man in een besneeuwd landschap bij een bevroren meer. Hij herkent zich, maar de andere man niet en evenmin het landschap. Omdat hij een jaar terug een zwaar auto-ongeluk had en daardoor nog steeds last heeft van geheugenverlies, begint de foto zijn leven zo te beheersen dat hij op onderzoek gaat.

Het spannende verhaal is met veel vaart geschreven, heeft een sterke plot die steeds verrassende wendingen neemt en je als lezer vaak op het verkeerde been zet.

Spannende Boeken Weken

Van 1 tot en met 21 juni zijn Spannende Boeken Weken.

Tijdens de Spannende Boeken Weken krijg je bij de boekhandel een thriller cadeau die speciaal voor deze weken is geschreven. Het is het huiveringwekkende Dolores Dolly Poppedijn van Thomas Olde Heuvelt. Je moet als klant wel minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige boeken besteden. 

Dolores Dolly Poppedijn

Na de dood van haar baby Dolores glijdt Charlotte steeds verder af in het diepgewortelde verlangen haar perfecte baby te herscheppen. Vervreemd van haar man en haar omgeving brengt ze al haar tijd door in haar zelfgeschapen poppenkabinet, waar de aanwezigheid van Dolores maar al te reëel is. Tot ze ontdekt dat het gezin verderop in de straat een nieuwe baby heeft…

Deze psychologische griezelthriller is een huiveringwekkende vertelling in de traditie van grootmeesters Roald Dahl en Edgar Allan Poe, doordrenkt met inktzwarte humor.

Hex

Thomas Olde Heuvelt won in 2015 won als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award voor de beste sciencefiction- of fantasieverhalen van het afgelopen jaar in de categorie short story.

Hij is 36 jaar en woont in Nijmegen. Hij brak internationaal door met zijn thriller HEX, die inmiddels is verschenen in meer dan 30 landen, waaronder Amerika, Engeland, Duitsland, Brazilië, China en Japan. Een Amerikaanse televisieserie is in de maak.

Wereldwijd verkoopt hij honderdduizenden boeken, gaat hij naar feestjes bij Game of Thrones-auteur George R.R. Martin, mag hij Stephen King tot zijn fans rekenen en hebben fans de heks uit zijn boek op hun lichaam getatoeëerd. Hij is de meest succesvolle thrillerauteur van de Lage Landen.

Hex speelt zich af in Beek waar al driehonderd jaar de Wylerheks rond waart. Wie in Beek wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er
zich vestigt komt er nooit meer weg. Het ogenschijnlijk zo pittoreske Limburgse Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, ze wordt in de gaten gehouden met camera’s en computers. Maar ze laat de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dan is de wraak van de Wylerheks nog niet eens begonnen... De spanning wordt vakkundig opgebouwd tot een overdonderende climax.

'Briljant en volstrekt origineel.' Schrijft Stephen King himself.

'HEX is griezelig, pakkend en origineel.' Schrijft George R.R. Martin. 

En Kimleest schreef op internet: 'Als je eenmaal begint met dit boek moet je er wel de tijd voor nemen. Je kunt het namelijk niet meer wegleggen. Het lijkt alsof de vloek van de heks de lezer zelf ook in zijn greep houdt. Een sterke maag is raadzaam,  er zitten best heftige stukken in. Het boek wordt aangeraden voor de 15 plusser. Als je een stoere 15 plusser bent, die van dit soort boeken houdt, dan is het zeker aan te raden. Maar ben je chicklits of zo gewend, dan zou ik dit boek maar even laten voor wat het is. Of beginnen met een iets minder heftig boek.'

Als je nog geen lid bent bij Bibliocenter en je neemt in deze periode een abonnement dan krijgen de eerste 10 nieuwe leden een megagroot strandlaken cadeau. Plus natuurlijk onbeperkt thrillers lezen! Kijk op onze website www.bibliocenter.nl