Radiopraatje 015

Radiopraatje 31 oktober 2018 - Bibliocenter Blog

Nederland Leest over VOEDING en smaakmakende lezingen bij Bibliocenter. Vandaag ga ik het hebben over de grote campagne van de bibliotheken: Nederland Leest. Die campagne begint morgen, 1 november. Deze Bibliocenter live gaat over VOEDING, het thema dit jaar.

Je bent wat je leest - Nederland Leest

Dit jaar is er voor NL Leest een NIEUW boek geschreven “Je bent wat je leest”.

De CPNB heeft vijf voedselschrijvers gevraagd om een verhaal of essay te schrijven over voeding. Microbioloog Rosanne Hertzberger fileert in haar essay de voedselmarketing. Historica Charlotte Kleyn over de exotische geschiedenis van de Nederlandse keuken. Thrillerschrijfster Marion Pauw met het verhaal Honger, Pierre Wind, de Nederlandse chefkok, culinaire dwarsligger, bekend om zijn innovatieve manier van koken. En Joël Broekaert culinair columnist voor Vrij Nederland, restaurantrecensent voor NRC en alleseter.

“Der Mensch ist was er isst”, is een uitspraak van de filosoof Feuerbach. Wij zijn wat we eten.

In het geschenkboek zijn ook  favoriete recepten opgenomen “Eens gegeten, nooit vergeten” en boekentips over voeding. Het is een leuk boekje voor de leden van de bibliotheek. Wees er snel bij, want op=op.

Over voeding is veel te doen. Wat eet je wel? Wat eet je niet? Wat is verantwoord? Vragen die te maken hebben met: Wat willen we met de wereld? Wat doen we aan de verspilling? Wat is de invloed van technologie op ons eten? Bij Bibliocenter sluiten we ons aan bij de campagne van Nederland Leest. De hele maand hebben we bijzondere lezingen. Je krijgt informatie uit de eerste hand van voedselexperts en kunt in een intieme setting zelf je vragen stellen.

Jet van Nieuwkerk - 7 november bij Bibliocenter

Op 7 november Jet van Nieuwkerk te gast in Weert. Ik mag haar interviewen.

Deze jonge schrijfster heeft er zelf ervaring mee hoe je kan doorschieten in gezond eten en gezond leven en overdreven sporten. Orthorexia is de term die zij daarvoor hanteert in de documentaireserie “Niet gezond meer”. In haar boeken draagt ze uit dat gezond leven en gezond eten vooral “Niet te streng en al helemaal niet saai” hoeft te zijn.

Haar nieuwste boek is 'Uit huis met Jet'. Als je uit huis gaat komt er veel op je af. Je moet je eigen zaken regelen, de was doen, schoonmaken en niet te vergeten… koken. Maar wat moet je dan iedere dag maken? Want je wil het liefst iets dat makkelijk te maken is, vers is, gezond is en niet te duur.

In het boek vind je behalve recepten, maar ook heel veel tips. Van bespaartips tot onmisbaar keukengerei. De recepten zijn ingedeeld in hoofstukken voor je ontbijt, voor tussendoortjes, voor avondeten in je eentje of met vrienden. Soms wat luxer, maar ook voor als je even krap zit. Voor elk gerecht geldt: verse producten, niet teveel verschillende ingrediënten en makkelijk te maken. De recepten in het boek zijn gezond en zien er lekker uit. Er zitten ook verrassende recepten tussen. Zoals tongfilet met sinaasappel en tarte tatin van tomaat. Recepten voor basissauzen die eigenlijk iedereen moet kennen zoals vinaigrette. En klassiekers zoals kaassouflé, artisjok en chocolademousse.

Het is een fijn boek. Voor iedereen die niet zoveel kookervaring heeft. Leuk om door te bladeren voor de inspiratie met eigentijdse recepten. En om klaar te maken! Vlot geschreven, mooie vormgeving en mooie instagramwaardige foto’s. Een boek waar je iemand een plezier mee kunt doen.  

En als je denkt “van Nieuwkerk” die naam komt me bekend voor. Jawel, Jet is ook de dochter van Matthijs.

Joël Broekaert - 14 november bij Bibliocenter

Heb je gisteren Pauw gezien? Een van de onderwerpen was Nederland Leest en één van de gasten was Joël Broekaert. Ook hij komt naar Weert en wel op 14 november bij Bibliocenter.

Joël is culinair columnist voor Vrij Nederland, restaurantrecensent voor NRC en bekend als alleseter. Dat is tevens de titel van zijn boek. Het is een verzameling van zijn columns uit Vrij Nederland. Hij zegt: “We moeten minder vlees gaan eten, daar is iedereen het wel over eens. Maar in de supermarkt kopen we vlees alsof het een afbakbroodje is. Als je hoofdkaas van varkenskop klaarmaakt - zult - dan sta je erbij stil dat je een beest aan het eten bent.” Hij pleit voor van-kop-tot-staart eten: eet het hele beest! Niks weggooien. Ik vind dat sympathiek. Daarbij beschrijft hij de meest uiteenlopende culinaire onderwerpen en noemt hij het beestje bij de naam. Honing is in feite bijenkots. En meer van die zaken. Het is serieus en met humor geschreven.

Met “De 5 smaken van Joël” (KRO-NCRV), heeft hij een eigen programmareeks gemaakt. In elke aflevering ging hij op zoek naar een van de primaire smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig). Daarin neemt hij de kijker mee in een avontuurlijk onderzoek naar de geschiedenis achter de vijf basissmaken.

Joël heeft een uitgesproken eigen mening, enorm veel restaurantervaring en zet je aan het denken over onze voeding.

Wil jij erbij zijn? Bestel dan snel je kaartjes hieronder.