Boekentips

Van nieuwe talenten tot gevestigde namen: deze auteurs vielen de afgelopen tijd in de prijzen.


Winnaar Bronzen Uil 2020

Machteld Siegmann De kaalvreter

Als Leie naar de begrafenis gaat van haar pleegmoeder bij wie ze in de oorlog was ondergebracht, komt ze achter een vreselijk geheim omtrent haar echte moeder.

Bekijk dit boek


Boekenbon Literatuurprijs 2020

Oek de Jong Zwarte schuur

Een dramatische gebeurtenis in zijn jeugd blijft een kunstenaar zijn hele leven achtervolgen. Al zijn emoties en gedachten, zijn contacten en de wisselende landschappen worden indringend beschreven en als een schilderij opgebouwd.

Bekijk dit boek


Winnaar Anton Wachterprijs 2020

Annemarie Haverkamp De achtste dag

Een alleenstaande vader die ongeneselijk ziek is, zoekt een oplossing voor de verzorging van zijn zwaar gehandicapte zoon voor als hij er zelf niet meer zal zijn.

Bekijk dit boek


Winnaar International Booker Prize 2020

Marieke Lucas Rijneveld De avond is ongemak

Het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies.

Bekijk dit boek


Winnaar Libris Literatuurprijs 2020

Sander Kollaard Uit het leven van een hond

Een man beleeft een zaterdag zeer intens door de ziekte van zijn hond. Deze op het oog gewone dag blijkt dat niet te zijn en bovenal komt het besef naar boven drijven dat hij van alle momenten moet genieten en dat de tijd altijd voorbijgaat.

Bekijk dit boek


Winnaar Pulitzerprijs 2020

Colson Whitehead De jongens van Nickel

Op een tuchtschool in het Diepe Zuiden van Amerika worden, terwijl de burgerrechten voor zwarten zijn ingevoerd, vooral de zwarte leerlingen mishandeld en zelfs vermoord.

Bekijk dit boek


Meer prijswinnaars