Passend Lezen

Passend Lezen Punt

Geniet je van mooie boeken maar wordt lezen moeilijker? Er zijn veel oplossingen op maat mogelijk.

Bibliocenter heeft in vijf bibliotheken een Passend Lezen Punt met materialen voor slechtzienden, blinden en dyslectici.
Maar ook voor mensen met reuma, afasie of voor wie lezen simpelweg te vermoeiend is. Dat zijn de bibliotheken in Heythuysen, Maasbracht, Nederweert, Stramproy en Weert.

Passend Lezen Punt in de bibliotheek

In het Passend Lezen Punt in je bibliotheek vind je:

  • Grootletterboeken: hierin zijn de letters bijna twee keer zo groot als de letters in gewone boeken
  • Luisterboeken: dit is een cd met de gesproken versie van een boek
  • Daisy-roms: een speciaal soort luisterboek waarbij je het afspeeltempo zelf kunt bepalen
  • Daisy-spelers: speciaal apparaat om daisy-roms af te spelen
  • Andere leeshulpmiddelen zoals een leeslineaal.

Bel voor advies met Marij Scholte, programmeur bij Bibliocenter. Zij is bereikbaar op woensdag en vrijdag via 088-2432000.

Passend Lezen Punt Bibliocenter

Passend Lezen voor bibliotheekleden: 45.000 gesproken boeken

De dienst Passend Lezen is ontwikkeld voor bibliotheekleden die een (tijdelijke) leesbeperking hebben. Bijvoorbeeld mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Of voor mensen die door een andere beperking niet of moeilijk kunnen lezen.

Met het lidmaatschap van de bibliotheek heb je toegang tot ruim 45.000 gesproken boeken. De boeken zijn alleen online via streaming te beluisteren.

Voor Passend Lezen heb je een Verklaring Leesbeperking nodig.
 

Websites voor meer informatie

Dedicon

Dedicon biedt oplossingen op maat voor blinden en slechtzienden, mensen met dyslexie of een motorische beperking. Door professionele voorlezers voorgelezen informatie, kranten, (school)boeken en tijdschriften. Maar ook digitale teksten voor voorleessoftware of dyslexiesoftware en hybride boeken waarbij lezen en luisteren worden gecombineerd.

Visio

Bij Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben.

Bibliotheekservice Passend Lezen

Met een abonnement op Bibliotheekservice Passend Lezen (BPL) kun je o.a. gebruikmaken van gesproken boeken, braille boeken, kranten en tijdschriften in aangepaste leesvorm. De lectuur en informatie in de door jou gewenste leesvorm ontvang je met de post of via internet. Je hoeft er dus de deur niet voor uit! Ook telefonisch bereikbaar tussen 9.00-16.00 uur op 070-3381500.