Leesbevordering

Bibliocenter besteedt elk jaar aandacht aan de landelijke leesbevorderingsactiviteiten voor de jeugd.

Neem voor meer informatie contact op met Marianne Grosveld 088-2432016 of Clarie Pieters 088-2432034, basisonderwijs@bibliocenter.nl, specialisten Lezen en Media.

De Canon van Nederland

De Canon van Nederland

De Canon van Nederland is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland. De specialisten van Bibliocenter kunnen ter ondersteuning van projectweken een themacollectie samenstellen.

Week van de Mediawijsheid

Week van de Mediawijsheid

Docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren worden opgeroepen om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden.

Periode van 6 t/m 13 november 2020

Kinderboekenweek

Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

Ook voor de Kinderboekenkrant en de Voorleesgids kun je jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek bij Bibliocenter terecht. Beide uitgaven staan boordevol (boeken)tips.

Periode van 30 september t/m 11 oktober 2020

Kinderjury

Kinderjury

Bij de Nederlandse Kinderjury bepalen leerlingen uit groep 4 tot en met 8 zélf welke boeken uit 2018 zij de beste vinden.

De kinderen maken kennis met nieuwe kinderboeken en ze worden aangezet tot kritisch lezen.

Periode van maart t/m juni 2020

Jeugdkrakercompetitie

Jeugdkrakercompetitie

Om internet goed te gebruiken, heb je goede zoekvaardigheden nodig. De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt ervoor dat kinderen van groep 7 en 8 -spelenderwijs- beter worden in het zoeken op internet.

In twee maanden werken zij vijf competitieronden lang aan 5 vragen per week. De antwoorden moeten door te zoeken op internet gevonden worden. 

Periode van mei t/m juni

Nationale Voorleesdagen

Nationale Voorleesdagen Prentenboek van het jaar

Tijdens deze dagen is er speciale aandacht voor het voorlezen aan peuters en kleuters in de peuterspeelzaal, in het kinderdagverblijf, in de groepen 1-2 én thuis. Het Prentenboek van het Jaar is het uitgangspunt van leuke activiteiten.

Periode van 20 januari t/m 30 januari 2021

Nationale Voorleeswedstrijd

Kinderboekenweek

Tijdens deze Nationale Voorleeswedstrijd strijden kampioenen uit groep 7 en 8 om de titel van Nationale Voorleeskampioen. Kinderen worden niet alleen enthousiast door het grote aanbod aan jeugdboeken, maar ze leren ook veel van elkaar door de wedstrijd.

Periode van december t/m mei 2021

Gedichtendag

Gedichtendag

Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari, staat de poëzie een dag lang in het zonnetje.