Leesbevordering

Bibliocenter besteedt elk jaar aandacht aan de landelijke leesbevorderingsactiviteiten voor de jeugd.

Neem voor meer informatie contact op met Marianne Grosveld 088-2432016 of Clarie Pieters 088-2432034, basisonderwijs@bibliocenter.nl, specialisten Lezen en Media.

De Canon van Nederland

De Canon van Nederland

De Canon van Nederland is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland. De specialisten van Bibliocenter kunnen ter ondersteuning van projectweken een themacollectie samenstellen.

Lees meer

Week van de Mediawijsheid

Week van de Mediawijsheid

Docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren worden opgeroepen om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden.

Periode 2e week van november

Lees meer

Kinderboekenweek

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Elk jaar met een nieuw, leuk thema.

Ook voor de Kinderboekenkrant en de Voorleesgids kun je jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek bij Bibliocenter terecht. Beide uitgaven staan boordevol (boeken)tips.

Periode van 10 dagen in september en oktober

Lees meer

Kinderjury

Kinderjury

Bij de Nederlandse Kinderjury bepalen leerlingen uit groep 4 tot en met 8 zélf welke boeken zij de beste vinden.

De kinderen maken kennis met nieuwe kinderboeken en ze worden aangezet tot kritisch lezen.

Periode van maart t/m juni

Lees meer

Jeugdkrakercompetitie

Jeugdkrakercompetitie

Om internet goed te gebruiken, heb je goede zoekvaardigheden nodig. De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt ervoor dat kinderen van groep 7 en 8 -spelenderwijs- beter worden in het zoeken op internet.

In twee maanden werken zij vijf competitieronden lang aan 5 vragen per week. De antwoorden moeten door te zoeken op internet gevonden worden. 

Periode van mei t/m juni

Lees meer

Nationale Voorleesdagen

Nationale Voorleesdagen Prentenboek van het jaar

Tijdens deze dagen is er speciale aandacht voor het voorlezen aan peuters en kleuters in de peuterspeelzaal, in het kinderdagverblijf, in de groepen 1-2 én thuis. Het Prentenboek van het Jaar is het uitgangspunt van leuke activiteiten.

Periode van 20 januari t/m 30 januari 2021

Lees meer

Nationale Voorleeswedstrijd

Kinderboekenweek

Tijdens deze Nationale Voorleeswedstrijd strijden kampioenen uit groep 7 en 8 om de titel van Nationale Voorleeskampioen. Kinderen worden niet alleen enthousiast door het grote aanbod aan jeugdboeken, maar ze leren ook veel van elkaar door de wedstrijd.

Periode van december t/m mei

Lees meer

Gedichtendag

Gedichtendag

Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari, staat de poëzie een dag lang in het zonnetje.

Lees meer