Vacatures

Bibliocenter verzorgt het bibliotheekwerk in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert, een werkgebied van ruim 125.000 inwoners. De bibliotheek fungeert als 'Third Place voor persoonlijke ontwikkeling' waar mensen zich uitgenodigd voelen om te leren en om deel uit te maken van een gemeenschap waar kennisdeling en uitwisseling van ideeën centraal staan.

Bibliocenter ondersteunt ‘een leven lang leren’ door programmering van een digitaal en fysiek aanbod van cursussen, workshops en netwerkbijeenkomsten, specifieke dienstverlening voor het onderwijs, natuurlijk aangevuld met een actuele collectie media. Dit alles vanuit 29 laagdrempelige locaties met een eigentijdse, gastvrije ambiance. In de toekomst willen wij deze positie in de deze regio verder uitrollen en onze dienstverlening verder ontwikkelen.

Community Librarian; Netwerker/programmamaker (20 - 24 uur per week)

Bibliocenter is op zoek naar twee netwerkers pur sang met affiniteit met bibliotheekwerk en/of samenlevingsopbouw in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert die midden in de samenleving staan en die in staat zijn om samen met bewoners(groepen) tot vernieuwende vormen van bibliotheekwerk te komen. Dit willen we doen door de relatie tussen bewonersgroepen in de gemeenten en het bibliotheekwerk te verstevigen.

 • netwerker / programmamaker leven lang ontwikkelen taalvaardigheden volwassenen
 • netwerker / programmamaker leven lang ontwikkelen digitale ondersteuning   

Bibliocenter is een vernieuwende bibliotheekorganisatie in de gemeenten Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert. De bibliotheek fungeert als Open Leer Centrum waar formeel en informeel leren en ‘een leven lang leren’ worden ondersteund door programmering van een digitaal en fysiek aanbod van cursussen, workshops, netwerkbijeenkomsten etc. 

Als voorziening die voor, naast en na de school beschikbaar is blijven we inzetten op de functies lezen, leren en informeren. Een belangrijke en brede rol in de samenleving waarmee we het lezen stimuleren, laaggeletterdheid bestrijden, mensen helpen met het aanleren van digitale vaardigheden en met het gebruik van digitale overheidsdiensten. Bibliocenter is er voor iedereen: van jong tot oud, van elk opleidingsniveau en elke achtergrond.

Meer weten over ons ‘hoe, waarom en wat?’ Bekijk de uitgebreide toelichting in ons jaarverslag en beleidsplan.
 

Functieomschrijving

Als community librarian ben je de bibliotheekmedewerker 3.0. Een nieuwsgierige, ondernemende en initiërende netwerker en programmamaker die invulling geeft aan projecten, activiteiten en diensten binnen de Bibliotheek. Je bent de maatschappelijke bruggenbouwer die mensen en kennis verbindt, en bovendien keigoed is in het onderhouden van relaties. Je voelt je verbonden met de inwoners van de regio en haalt op welke wensen en behoeften er in de verschillende gemeenten zijn en speelt daar vervolgens op in. Dit vertaal je samen met inwoners en partners naar een programma van maatschappelijke, culturele, sociale en educatieve activiteiten dat een bijdrage levert aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. 

Wij zijn op zoek naar twee community librarians met elk een eigen specialisme. Vanuit jouw specialisme draag je bij aan de programmering, verzamel en deel je kennis en informatie en creëer je jouw netwerk.

 • Community librarian: leven lang ontwikkelen, taalvaardigheid volwassenen. 
  Onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal leidt tot maatschappelijke en sociale problemen. Als community librarian taalvaardigheid lever jij een bijdrage aan vernieuwing en uitbreiding van dienstverlening rondom het voorkomen van laaggeletterdheid. Je treedt actief naar buiten toe, bent o.a. verantwoordelijk voor het versterken van relaties met mogelijke toeleiders en onderhoud je contacten met mogelijke vindplaatsen van laaggeletterden. Je hebt kennis van en affiniteit met volwasseneneducatie (NT1 en NT2). 
 • Community librarian: leven lang ontwikkelen digitale inclusie. 
  Om mee te doen in de samenleving is toegang tot digitale technologie en de vaardigheid om daarmee om te gaan noodzakelijk. Als community librarian digitale inclusie is het jouw taak om te kijken wat mensen nodig hebben om mee te kunnen doen. Jij bouwt en versterkt het netwerk door met partners en inwoners te werken aan digitale inclusie, digitaal burgerschap en digitale geletterdheid. Je hebt affiniteit met de digitale wereld om je heen.

Wij vragen

 • HBO werk- en denkniveau;
 • Relevante opleiding en/of werkervaring op het gebied van jouw specialisme;
 • Uitstekende digitale vaardigheden;
 • Een brede algemene ontwikkeling en voelsprieten voor nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen.

Jij bent

 • Nieuwsgierig, met een brede algemene interesse en je weet wat er speelt in de maatschappij en in jouw omgeving;
 • Een ondernemende netwerker die in kansen denkt, verbinding legt met de gemeenschap;
 • Een creatieve denker, neemt graag het initiatief en kunt zelfstandig en nauwkeurig werken;
 • Goed in plannen en organiseren;
 • Flexibel inzetbaar en samenwerken is een tweede natuur.

Wij bieden

 • Ruimte voor jouw goede ideeën en eigen ontwikkeling;
 • Een fijne werkomgeving en opleidingsmogelijkheden;
 • Echte uitdaging en volop ontwikkeling;
 • Zelfstandigheid;
 • Jaarcontract met mogelijkheid tot een vast contract;
 • Salaris volgens CAO Openbare Bibliotheken, afhankelijk van kennis en ervaring in schaal 7, eindejaarsuitkering, pensioenregeling, reiskosten vergoeding en natuurlijk een bibliotheekabonnement.

Ben jij degene naar wie wij op zoek zijn? Mail dan vóór 1 maart 2022 je CV en motivatiebrief naar m.roost@bibliocenter.nl

Vragen? Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met Margriet Roost via 088-2432042.


Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Privacyverklaring voor sollicitanten en werknemers

Als openbare bibliotheek hechten we veel belang aan de privacy van onze leden en gebruikers. Maar ook aan de privacy van werknemers en sollicitanten. Lees in onze privacyverklaring welke persoonsgegevens we van jou verzamelen, met welk doel en wat jouw rechten zijn.