Vrijwilligers

Bibliocenter is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd een maatschappelijke bijdrage willen leveren. Iets voor anderen willen betekenen of zichzelf willen ontwikkelen. Ondersteund door beroepskrachten help je bij de uitvoering van activiteiten. En je draagt een steentje bij aan onze missie: mensen ondersteunen in hun ontwikkeling. Zo maken we samen de bibliotheek!

Wij vragen:
- affiniteit met mensen en media
- representatief en klantvriendelijk
- je kunt werken met een computer
- je bent minimaal een vast dagdeel per week beschikbaar

Documenten voor vrijwilligers

Vrijwilligersspreekuur

Wil je graag vrijwilligerswerk gaan doen maar weet je niet goed waar of heb je nog vragen?

Loop dan eens binnen bij het vrijwilligersspreekuur van Punt Welzijn in de bibliotheek in Nederweert.

Vrijwilligers voor het project ‘Voor ’t zelfde geld’

'Voor ‘t zelfde geld' is een programma dat speciaal bedoeld is voor mensen die hun administratie op orde willen brengen en houden en die moeite hebben met lezen, rekenen en/of schrijven. Bibliocenter Maasgouw zoekt hiervoor vrijwilligers die mensen willen helpen bij het op orde brengen en houden van de thuisadministratie. 

Deze vacature is reeds vervuld.

Voorleesvrijwilliger in een gezin

Bibliocenter zoekt vrijwilligers voor het project Voorlezen Thuis. Dit project stelt ouders in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren op hun eigen manier. Het vergroot het leesplezier van kinderen en geeft ouders handvatten om (voor)lezen een blijvende plek te geven in het gezin. 

Boek aan Huis-dienst

Je brengt boeken, tijdschriften en andere media bij mensen aan huis. Ook bij mensen die door langdurige ziekte, een handicap of ouderdom aan huis gebonden zijn en toch graag van de bibliotheek gebruik willen maken. 

Gastheer/gastvrouw bibliotheekpunt

Maak de bibliotheek in je dorp tot een aantrekkelijke ontmoetingsplaats. Je ontvangt onze bezoekers, maakt hen wegwijs in de bibliotheek en helpt bij het vinden van boeken. Daarnaast lever je een bijdrage aan het op orde houden van de bibliotheek en ruim je boeken op. 

Taalvrijwilliger

Help mensen met het verbeteren van basisvaardigheden als lezen, schrijven en spreken zodat iedereen kan meedoen in onze maatschappij. Je krijgt een basistraining van vier dagdelen met informatie over de doelgroep. Je oefent met de voorbereiding van een ‘les’-bijeenkomst en maakt kennis met het lesmateriaal. Als je taal leuk vindt en graag met mensen werkt, is dit misschien iets voor jou.

Digitale vrijwilliger

Ben je handig met computers en internet en wil je mensen hiermee op weg helpen? Bibliocenter zoekt vrijwilligers voor digitale cursussen zoals Windows 10, werken met een Android of iPhone tablet of digitaal foto's bewerken.

Vrijwilliger taalcafé

Als vrijwilliger in het Taalcafé ondersteun je elke week anderstaligen én Nederlanders die hun spreekvaardigheid willen oefenen en beantwoord je vragen over de Nederlandse samenleving. Het Taalcafé is een laagdrempelige plek waar mensen kunnen oefenen om hun taalvaardigheden te verbeteren.

Voorleesvrijwilliger

Voorlezen is belangrijk! Het prikkelt de fantasie van kinderen, ontwikkelt het taalgevoel en geeft veel plezier. Vind je het leuk om voor te lezen aan kinderen tussen 3 en 8 jaar? Kom dan ons voorleesteam versterken. 

Gastheer/gastvrouw bij activiteiten

Als gastheer of gastvrouw verwelkom je de gasten tijdens lezingen, workshops of cursussen. Je zorgt ervoor dat stoelen en tafels klaarstaan, apparatuur is aangesloten en dat er eventueel koffie, thee en fris is.

Vrijwilliger Logistiek

Als Vrijwilliger Logistiek vervoer je 1 á 2 keer per maand boeken en andere materialen tussen de verschillende locaties van Bibliocenter. Je vervoert de materialen van de ene naar de andere locatie met je éigen auto en aanhanger. Je krijgt hiervoor een kilometervergoeding.

Begeleiding jeugdactiviteiten

Als vrijwilliger voor de begeleiding van jeugdactiviteiten verwelkom je de kinderen bij een jeugdactiviteit. Je ondersteunt de begeleider van de kinderactiviteit bij bijvoorbeeld een workshop of kidscollege.

Taallessen aan Oekraïners

Bibliocenter organiseert voor de mensen uit Oekraïne Nederlandse taallessen. Vrijwilligers helpen bij de eerste start van spreken en lezen.

Deze vacature is reeds vervuld.