Expositie Nooit bevrijd!

De expositie

In expositie ‘Nooit bevrijd!’ - Sinti in Weert en Limburg - staat de geschiedenis van de Sinti centraal. Met behulp van beeldmateriaal wordt de oorsprong van de Sinti uit India belicht, tot en met het zwervend bestaan tot in de twintigste eeuw in West - Europa. 

De expositie is te zien van 3 mei tot en met 21 september in Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250 -252. Het bezoek is gratis. Kijk hier voor de openingstijden.

Lezingen

De geschiedenis van de Sinti kent indringende verhalen. Deze zijn meer dan waard om te worden gehoord. Daarom organiseert het Gemeentearchief een aantal lezingen.

  • Duolezing 'Holocaust en Sinti in Limburg'
  • Duolezing 'Zoektocht naar Settela'
  • Lezing 'Sinti in Wittgenstein im 18. und 19. Jahrhundert: die ‘Zigeunerkolonien’

Bestel hieronder je kaarten!

Duolezing 'Holocaust en Sinti in Limburg'

Woensdag 22 mei

Tijdens deze bijeenkomst houdt historicus Herman van Rens een historisch betoog over de Holocaust. Na de pauze hoort u een persoonlijk relaas van Roger Moreno Rathgeb, zelf Sinti en hij heeft Auschwitz bezocht om zo de Holocaust een plek te geven.

Duolezing 'Zoektocht naar Settela'

Woensdag 12 juni

Bart Jan de Graaf bespreekt hier een televisie-documentaire met de zoektocht naar 'het meisje met het hoofddoek', dat later Settela Steinbach blijkt te zijn.
Tijdens het samenstellen van de expositie heeft Jac Lemmens, gemeentearchivaris van Weert, in binnen- en buitenland onderzoek verricht. De resultaten van de speurtocht worden gepresenteerd.

Lezing 'Sinti in Wittgenstein im 18. und 19. Jahrhundert: die ‘Zigeunerkolonien’

Woensdag 10 juli

De Duitse historicus dr. Ulrich Opfermann, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de Sinti-gemeenschap in Wittgenstein (D).
N.B.: Deze lezing wordt in het Duits gegeven.