Kookboekenweek

Tijdens de Nationale Kookboekenweek van 8 t/m 17 november vieren we als bibliotheek de liefde voor lekker eten en de mooie kookboeken. Tijdens deze week worden veel kookboeken uitgegeven met mooie foto’s van gerechten, verhalen over eet-en restaurantcultuur, sfeerbeelden en illustraties. Van beginnende taartenbakkers tot culinaire kopstukken, van fitgirls tot culinair recensenten: er valt veel te beleven tijdens de Kookboekenweek.


Bibliocenter is op zoek naar jouw mooiste recept

Doe mee en maak samen het Bibliocenter Kookboek

Tijdens de Kookboekenweek wil de bibliotheek haar bezoekers graag kennis laten maken met de recepten van eigen dorpsbewoners. Daarom vragen wij iedereen om zijn of haar favoriete recept te delen. Dit kan in de bibliotheken Heythuysen, Maasbracht, Nederweert, Stramproy en Weert: hier kun je jouw gerecht in de ketel stoppen. Of verstuur jouw recept per email naar
communicatie@bibliocenter.nl. Deze actie loopt van tot 4 t/m 22 november.

- Vermeld hierbij je naam, woonplaats en e-mailadres.
- Voorzie het recept, indien mogelijk, van een korte introductie, geschiedenis en/of foto van het gerecht. Zo heeft iedereen weer ideeën voor bijvoorbeeld de feestdagen.

Onder de deelnemers worden 4 stoere snijplanken verloot. Ook krijg je het Koken met de bieb’ kookboek cadeau waar alle ingeleverde recepten gebundeld zijn. Dus doe mee!


Het Gouden Kookboek

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Op donderdag 7 november, op de Avond van het Gouden Kookboek, wordt de winnaar bekend gemaakt.

De vakjury van Het Gouden Kookboek gaat verschillende recepten uit alle genomineerde kookboeken bereiden en aan de hand van hun bevindingen besluiten zij wie dit jaar Het Gouden Kookboek wint.

Nominaties Gouden Kookboek

 • Brits bakboek

  Regula Ysewijn

  Engelse bakrecepten met historische achtergrondinformatie.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Brits bakboek

 • Bouillon

  Jean Beddington, Quinten Lange

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Bouillon

 • Najat

  Najat Kaanache

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Najat

 • Indorock

  Vanja van der Leeden

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Indorock

 • Eten met Nijntje

  Dick Bruna, Samuel Levie

  Nijntje is dol op eten! In vijf korte verhalen neemt ze je mee naar o.a. de moestuin en de boomgaard. Bij elk verhaaltje staan zo'n zes tot tien recepten van vegetarische gerechten. Met kleurenillustraties van Nijntje en foto's van de gerechten. Om samen te lezen en te koken met kinderen van ca. 2 t/m 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Eten met Nijntje


Kookboeken blijven populair

Kookboeken doen het al een aantal jaren ontzettend goed in Nederland. Of dat nou dieet gerelateerde kookboeken zoals Slimmer slank met Sonja van Sonja Bakker, gezonde receptenboeken of een echt chefs kookboek zoals Jamie’s VEG van Jamie Oliver of Simpel van topchef Yotam Ottolenghi zijn, kookboeken blijven zeer populair op de Nederlandse keukentafel.

Bekijk en leen onze nieuwste kookboeken