Maand van de geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis - thema Zij/Hij

Oktober is de Maand van de Geschiedenis en staat in het teken van Zij/Hij.
Hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere.

Een maand lang brengt de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met duizenden culturele organisaties geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.


Activiteiten bij Bibliocenter in de Maand van de Geschiedenis

Expositie 'Bezet en Bevrijd'

vrijdag 4 oktober

Opening van de expositie ‘Bezet en Bevrijd’ over Weert tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze expositie loopt van 4 oktober tot en met 30 maart, want in maart was heel Limburg bevrijd.

Lezing: Kinderen van zwarte bevrijders

woensdag 9 oktober

Mieke Kirkels vertelt over de verzwegen geschiedenis van kinderen van zwarte bevrijders na de Tweede Wereldoorlog en de vrijwel onbekende deelname van zwarte Amerikanen aan de bevrijding van Europa.

Alma en Marita Mathijsen schrijven het Essay van de Maand van de Geschiedenis

Essay over de Zij/Hij-kwestie: 'Niet schrikken mama'

Het essay is een briefwisseling tussen moeder en dochter waarin ze de verhoudingen tussen de seksen onderzoeken in de geschiedenis én in het heden. 

Alma en Marita Mathijsen schrijven elkaar over de zij/hij-kwestie. Daarbij neemt Alma, die ondanks alles nog veel ongelijkheid ziet, soms standpunten in die voor haar moeder al te radicaal zijn. Marita laat haar dochter zien hoe vrouwen in het verleden voor hun gelijkwaardigheid zijn opgekomen. Niet schrikken mama is een fascinerend brievenboek, waarin het heden scherp wordt gesteld door de lens van het verleden.

Alma en Marita Mathijsen

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans. Ook schrijft ze essays voor NRC. Zij heeft o.a. de volgende boeken geschreven: Alles is Carmen; De grote goede dingen; Vergeet de meisjes.

Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Boeken van haar hand zijn o.a. Historiezucht en Jacob van Lennep: een bezielde schavuitMarita Mathijsen schrijft geregeld bijdragen voor NRC.