Nationale Voorleesdagen


Speciale actie

Maak je kindje gratis lid tijdens de Voorleesdagen en ontvang gratis het vingerpoppetje Moppereend. Zolang de voorraad strekt en voor kinderen van 1½ t/m 5 jaar.

Nationale Voorleesdagen

Van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020 staat de bibliotheek in het teken van de Nationale Voorleesdagen. Deze dagen worden georganiseerd om ouders te stimuleren om voor te gaan lezen. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het voorlezen aan kinderen te bevorderen.

Voorlezen aan kinderen is belangrijk: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar het bezorgt hun vooral heel veel plezier! Voorlezen maakt je leuker! Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt.

Interactieve voorstellingen bij Bibliocenter - gratis

Op 22 en 25 januari in bibliotheek Maasbracht (Hoeksteen), Nederweert, Weert en Heythuysen

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren, die haar juist proberen op te vrolijken worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog. Een mooie conclusie: hoe donker de wolken ook worden, ooit komt er een einde aan.


Prentenboek van het jaar

Tijdens de campagne is er volop aandacht voor voorlees- en prentenboeken. Zo wordt er elk jaar een prentenboeken top10 samengesteld en daaruit wordt weer het boek van het jaar gekozen.

Dit jaar is dat: Moppereend. Moppereend is geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček en vertaald door Jesse Goossens.

Voorlezen maakt je leuker

Hoe is het om klein te zijn? Hoe is het om groot te zijn? Hoe is het om ziek te zijn of straatarm?
Prentenboeken leren kinderen om zich dit soort situaties in te beelden. Voor peuters en kleuters is het soms nog heel lastig om zich te verplaatsen in een ander. Zij kunnen zich nog niet zo goed voorstellen dat andere mensen er ook andere gevoelens, gedachten en ervaringen op nahouden. Voorlezen helpt kinderen om deze cognitieve vaardigheid te ontwikkelen.


Voorleestas

Niet voor alle kinderen is het vanzelfsprekend om ook thuis voorgelezen te worden. Om dat te stimuleren ontvangen leerlingen op deelnemende scholen tijdens De Nationale Voorleesdagen De Voorleestas. In de Voorleestas zitten aantrekkelijke materialen zoals de mini editie van het prentenboek van het Jaar, het voorleesknuffeltje en foldermateriaal, om thuis mee aan de slag te gaan.

Heeft jouw zoon of dochter een voorleestas gekregen op school? Kom dan met de voorleestas naar de bibliotheek. In de bibliotheek weten ze welk prentenboek past bij je kind met oog op zijn of haar leeftijd en interesse. De Prentenboek Top Tien geeft ook veel voorleesinspiratie. Ga met een goed gevulde tas naar huis en het voorlezen kan beginnen!

Leuk voor thuis:

Download de 'Voorleesbingo' met 11 tips om lezen leuker te maken, het 'Moppereend boekje voor thuis' waarmee je nog meer kunt genieten van het prentenboek en de flyer 'Voorlezen maakt je leuker' met daarop interessante voorleestips.

Voorlezen maakt je leuker!

Voorlezen is enorm belangrijk. Het prikkelt de fantasie en vergroot de kennis van taal. Voorlezen is gezellig en… versterkt de band tussen  ouders en kind.

Daarom komen we tijdens de Nationale Voorleesdagen ook op verschillende scholen met de Voorleestas: Basisschool Medardus in Wessem, Basisschool Maasparel in Stevensweert, IKC De Verrekijker in Ell, Basisschool de Harlekijn in Baexem, Basisschool De Triangel in Linne, Jenaplanbasisschool De Klink in Grathem, Basisschool de Schakel in Ittervoort en Basisschool de Toermalijn in Maasbracht.

Prentenboeken Top 10

 • De boer en de dierenarts

  Pim Lammers

  Wat is er toch aan de hand met de boer? Hij zoekt eieren bij de varkens en rijdt met zijn tractor de hooiberg in. Zou het soms door die knappe, slimme, vrolijke dierenarts komen dat de boer zo in de war is? Prentenboek met kleurrijke, vertederende tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De boer en de dierenarts

 • De grote vijf

  Bella Makatini

  Dani gaat bij zijn opa logeren. Bij opa hangen mooie schilderijen uit zijn geboorteland. Op één schilderij staan vijf dieren afgebeeld. Opa vertelt elke dag over een van de vijf dieren. Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De grote vijf

 • De hapgrage krokodil

  Jonnie Wild

  De olifanten, giraffen en apen staan verlangend aan de rand van de waterpoel. Maar de hapgrage krokodil beweert dat het zijn poel is en jaagt alle dieren weg. Daar trekken de dorstige flamingo’s zich niets van aan. Zullen de andere dieren hun voorbeeld durven volgen? Prentenboek met grappige, kleurrijke tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De hapgrage krokodil

 • Deze ridder zegt nee

  Kate Hindley, Lucy Rowland

  Finn is de liefste en braafste ridder uit het dorp. Maar op een morgen voelt Finn een kriebel opkomen en brult hij heel hard: nee! Finn stopt niet meer met nee roepen, totdat de grote rode draak het dorp bezoekt. Groot prentenboek met grappige kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Deze ridder zegt nee

 • Een schildpad was zijn schildje kwijt

  Marjet Huiberts, Carmen Saldaña

  Een schildpad kan zijn schild nergens vinden. Verdrietig trekt hij zich terug in een oud konijnenhol. De volgende morgen wordt hij wakker van het vrolijke gezang van een vogeltje, dat een nest bouwt. Misschien kunnen ze elkaar helpen? Oblong prentenboek met sfeervolle tekeningen in natuurlijke kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Een schildpad was zijn schildje kwijt

 • Moppereend

  Joyce Dunbar, Petr Horáček

  Eend loopt te mopperen. Ze heeft niemand om mee te spelen. Er verschijnt een grijze wolk boven haar hoofd die steeds groter wordt. Want alle dieren die ze vraagt, willen spelletjes doen die Eend niet leuk vindt. Dan wordt de wolk zo groot en zwart dat hij barst. Prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Moppereend

 • Otto groot, Otto klein

  Tom Schamp

  Tijdens een autorit met zijn vader door de stad kijkt Otto zijn ogen uit. Prentenboek met kleurrijke, collageachtige illustraties waarop allerlei tegenstellingen te vinden zijn. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Otto groot, Otto klein

 • Spelen tot het donker wordt

  Hans Hagen, Monique Hagen, Marit Törnqvist

  Een meisje en haar vriendje spelen altijd samen: buiten of binnen, in bad of op het strand, in de sneeuw of met het poppenrestaurant. En na een nachtje slapen spelen ze weer verder! Vierkant hardkartonnen prentenboekje met sfeervolle kleurenillustraties en aan begin en eind een gedichtje. Vanaf ca. 2 t/m 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Spelen tot het donker wordt

 • Van 1 tot 10

  Mies van Hout

  De beer heeft één buik, het konijn twee oren en de vis zeven strepen. En hoeveel snorharen tel je bij de poes? Vierkant hardkartonnen prentenboek om tot tien te leren tellen, met eenvoudige, uitbundig gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Van 1 tot 10

 • Zó moe en toch klaarwakker

  Susanne Strasser

  De dieren moeten gaan slapen. Maar de zeeleeuw moet plassen, de krokodil gaat zijn tanden poetsen en de pelikaan heeft dorst. De dieren sloffen na elkaar met veel lawaai de kamer uit. Maar waar gaan ze toch naartoe? Oblong hardkartonnen prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zó moe en toch klaarwakker