Gezamenlijke aanpak in Leudal van laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 15 september 2022 10:09

De gemeente Leudal wil laaggeletterden helpen. Laaggeletterden hebben moeite met lezen en schrijven. Om de gezamenlijke inzet en aanpak te bekrachtigen, werd op 12 september het Leudals Taalakkoord door alle partners ondertekend. Bibliocenter, Stichting Lezen en Schrijven, Synthese en de gemeente zetten hier gezamenlijk de schouders onder.

Lokale aanpak

Dit Leudals Taalakkoord vormt de start van de lokale aanpak van laaggeletterdheid in de gemeente Leudal. Bewustwording, signalering, motivering en aanpakken staan centraal in het taalakkoord. Het lokale taalakkoord is een uitwerking van het Regionaal Taalakkoord Midden-Limburg waar Leudal zich eerder dit jaar bij aansloot. In gemeente Leudal heeft één op de tien mensen die werken moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.

Taboe

"Kunnen meedoen in de samenleving begint vaak bij lezen en schrijven. We zien dat er een taboe heerst rond laaggeletterdheid. Dat moet doorbroken worden, want het erkennen van dit ontwikkelpunt vormt de start van persoonlijke groei. Daar zetten we ons gezamenlijk voor in", aldus wethouder Huub van Helden. 

Hulp

Ken of ben jij iemand die graag beter wil leren schrijven of lezen? Doe dan een gratis taalcursus bij de bibliotheek. Loop eens binnen!

Op de foto (van leudal.nl) v.l.n.r.: mevr. Aleida Berghorst (Stichting Lezen en Schrijven), de heer Ad Kuijpers (Bibliocenter), de heer Paul Horsmans (Synthese) en wethouder Huub van Helden van de gemeente Leudal.