Voorlezen in meertalige gezinnen

Hoe zit dat in meertalige gezinnen? Wat gebeurt er als ouders in hun eigen taal voorlezen?

Meertalig voorlezen werkt!

Het is wetenschappelijk bewezen dat meertalig voorlezen werkt: voorlezen heeft een positief effect op kinderen, en het maakt niet uit in welke taal een ouder voorleest. 

Ouders lopen vaak aan tegen vooroordelen over minderheidstalen. Het zou niet goed zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse taal als ze hun eigen taal gebruiken. Maar... lezen in de eigen taal staat de ontwikkeling van het Nederlands niet in de weg.

  • Meertalig voorlezen versterkt het denken over taal
  • Meertalig voorlezen maakt kinderen cognitief flexibeler
  • De hersenen van kinderen die meertalig opgroeien gaan efficiënter om met taakwisselingen dan kinderen die één taal beheersen

Welke voorleestips kun je als professional aan meertalige ouders geven?

Elke taal is goed

Het allerbelangrijkste wat je ouders kunt meegeven is de boodschap dat ze hun kind voorlezen. Voor het verhogen van het leesplezier maakt het niet uit in welke taal er wordt voorgelezen. 

Taal die het beste bij je past

Vertel ouders dat ze bij het voorlezen vooral de taal moeten kiezen die het best bij hen past. Sommige ouders voelen zich niet zeker als ze in het Nederlands voorlezen, omdat hun vaardigheid niet voldoende is. Andere ouders vinden het juist belangrijk in het Nederlands voor te lezen.

Meertalige strategie

Als je weet dat ouders zowel de eigen taal als het Nederlands goed beheersen, moedig hen dan aan een tweetalige strategie te volgen: lees in beide talen voor. Niet tegelijk, maar de ene keer een Nederlands boek, en een volgende keer een boek in de thuistaal.

Geef boekentips

Geef ouders tips over welke boeken ze kunnen voorlezen. Vraag bijvoorbeeld of ouders een boek dat je in de groep wilt voorlezen, eerst thuis in de eigen taal voorlezen. Dit helpt op het moment dat het boek in de groep wordt voorgelezen in het Nederlands.

Praat met ouders over meertaligheid

Ouders zien vaak wel het belang van het Nederlands voor hun kinderen heel goed in, maar zien niet altijd het verband met de ontwikkeling van de eigen taal.

Ruimte en waardering voor eigen taal

Laat ook kinderen merken dat je belangstelling hebt voor hun thuistaal. Zeg niet tegen ouders dat ze het beste in het Nederlands kunnen voorlezen, maar geef ruimte aan hun eigen taal. Daarmee voelen veel ouders zich het meest vertrouwd, dat is de taal van hun hart, van hun emotie.