Heel Weert Observeert

Samen beschermen we de bermen! Doe je mee?

Weert heeft bijzondere stadsnatuur op onverwachte plekken. Zo kom je in onze Weerter bermen planten en beestjes tegen die in de rest van Nederland maar weinig voorkomen. Bermen worden vaak niet direct herkend als waardevol, maar samen vormen ze een uniek stukje natuur. Ook zijn het de routes die onze natuurgebieden aan elkaar verbinden. Om te weten hoe de biodiversiteit in onze stad ervoor staat gaan we onderzoeken wat er in de bermen leeft en bloeit. En dat gaan we samen doen. Deze zomer kun jij meehelpen om de Weerter flora en fauna in kaart te brengen! En je leert er zelf ook nog heel veel van!

Wat leeft en bloeit er in de Weerter bermen?

Doe mee met Heel Weert Observeert

Onze stadsecoloog, Benjamin van Leeuwen, en Bibliocenter Weert roepen met Heel Weert Observeert iedereen op om er deze zomer op uit te gaan. Gewapend met je telefoon en de app ObsIdentify kun je bijdragen aan dit bijzondere stukje wetenschappelijk onderzoek naar de Weerter biodiversiteit. Het doel is om in de zomermaanden minimaal 6000 foto’s van planten en dieren in de bermen te maken. De verzamelde gegevens komen direct bij Benjamin die op basis daarvan belangrijke analyses kan maken. Bijvoorbeeld welke planten en dieren we beter moeten beschermen of nieuwe interessante soorten.

Stadsecoloog en medewerker Bibliocenter laten app zien

Meedoen is leuk en makkelijk. Je kunt er alleen of met je (klein)kinderen op uit gaan of misschien wel met de buurt. In elke berm is wel iets te vinden. Wil je weten waar Benjamin je het hardst nodig heeft, dan kijk je op de website of volg je de socials.

Iedere week deelt Benjamin leuke vondsten van deelnemers, leuke weetjes en challenges. En er zijn prijzen te winnen. Ook bij ons in de bibliotheek kun je Heel Weert Observeert op de voet volgen. Er is een mooie hoek ingericht met de laatste informatie en interessante boeken om in te duiken.

Benjamin van Leeuwen, stadsecoloog

Stadsecoloog Weert

Benjamin deelt allerlei leuke weetjes, challenges en foto's die zijn gedeeld tijdens Heel Weert Observeert via de site van Heerlijk Weert en via zijn socials.

Naar Heerlijk Weert Website

Naar Instagram Stadsecoloog Weert

Samen 6000 foto's maken met de app. Dat moet lukken!


Stadsecoloog, medewerker Bibliocenter en 2 kinderen doen mee aan Heel Weert Observeert

Hoe doe je mee?

Stap 1  Download de app ObsIdentify op je telefoon en maak een account aan.


Stap 2  Maak met de app een foto van een plant of dier die je tegenkomt in de berm. Klik op identificeer


Stap 3 Je weet nu wat het is. Klik op bewaar, Benjamin ziet jouw gemaakte foto dan binnenkomen via de BioBlitz; Heel Weert Observeert. 


Stap 4 Je kunt ook lid worden van de groep ‘Heel Weert Observeert LIVE’ als je de waarnemingen van andere deelnemers wilt zien en direct in de app de tussenstand wilt volgen. De link naar de groep vind je onder deze tekst. 

Wordt lid van de Heel Weert Observeert LIVE groep

Trek erop uit!

ObsIdentify de app van Waarneming.nl

Herken de natuur in één klik!

Meer informatie over ObsIdentify kun je vinden via de website Waarneming.nl. Daar kun je ook de BioBlitz van Heel Weert Observeert vinden en de observaties van anderen bekijken. 


Er is van alles te beleven rondom Heel Weert Observeert

Heel Weert Observeert duurt de hele zomer. Je kunt zo vaak mee doen als je wilt. Wij zijn blij met al jouw observaties. Om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken is er van alles georganiseerd.

Bij Bibliocenter kun je elke dinsdag, tijdens de bijeenkomst Digisnacken, terecht voor uitleg over de app ObsIdentify. Ruby vertelt je alles over deze en andere apps. Je kunt met je vragen terecht. Er zijn leuke creatieve activiteiten en de Verhalenfiets trekt er op uit. Geinspireerd op het thema natuur, natuurlijk! 

Hoe leuk is het om te wandelen met de stadsecoloog zelf? Deze wandelende flora en fauna encyclopedie gaat regelmatig op pad deze zomer. En jij kunt met hem meewandelen. 11 juni staat de eerste wandeling al gepland. Benjamin kun je ook tegen komen op de zaterdagmarkt in Weert en hij gaat aan de slag met jongeren van de scouting en JoinUs. 

Ook zonder Benjamin is het fantastisch om op pad te gaan voor Heel Weert Observeert! Je hebt alleen je telefoon, de app en lekker weer nodig. 

Help jij mee dit bijzondere stukje Weerter Natuur te onderzoeken?


Digisnack - proeven van leuke apps

Wil jij in de zomermaanden de Weerter Stadsecoloog Benjamin van Leeuwen helpen met zijn onderzoek naar biodiversiteit in de bermen? Dit kun je doen door foto's te maken van flora en fauna in de bermen van Weert met de app Obsidentify. Hulp nodig bij het downloaden en gebruik van de app? We kunnen het samen ontdekken tijdens dit Digisnack-moment.  

Leer nieuwe apps kennen en gebruiken onder het genot van een heerlijke snack en een gratis kopje koffie in de KoffieBoekerij.  
   
Heb je nog meer apps die je graag wil ontdekken en waar je wat hulp bij kunt gebruiken? Laat het ons weten bij je aanmelding en wij helpen je graag op weg. Je kunt dit vermelden in het gedeelte ‘Opmerkingen.’ We hebben zelf ook een aantal leuke apps paraat om kennis mee te maken, o.a. de Leessimpel App, Too Good to Go, Google Podcast. 

Iedere dinsdag van 15.00 - 16.30 in de KoffieBoekerij van Bibliocenter Weert

meer info over Digisnacken

Met apps de natuur ontdekken

Stadsecoloog Benjamin van Leeuwen neemt je mee de natuur in. Tijdens de wandeling laat hij je zien hoe je apps kunt gebruiken om de natuur zelf te ontdekken. Er bestaan allerlei handige apps die je kunnen helpen om verschillende soorten planten en dieren te herkennen.

Ook zijn er leuke games beschikbaar die je kunt spelen om meer te leren over de natuur. Daarnaast zijn er apps die specifiek zijn ontworpen om bij te dragen aan onderzoek naar de natuur.  Door bijvoorbeeld planten en dieren te tellen, hun kenmerken te meten en deze gegevens vast te leggen in de apps, help je mee om de diversiteit aan leven in Weert in kaart te brengen. Zo lever je een waardevolle bijdrage aan het begrijpen en behouden van de natuur in jouw omgeving. 

11 juni van 13:00 – 14:30 en van 19:30 – 21:00 start bij Bibliocenter Weert

meer info

Wandel mee met onze stadsecoloog!

De Verhalenfiets - Hey Bloem

De Verhalenfiets - Hey Bloem

Zie jij ook al die mooie bloemen in het gras?  De Verhalenfiets komt naar het park! Met prachtige boeken en vrolijke liedjes over wat groeit en bloeit in de stad.  

Eefje neemt een bijzondere gast mee: Benjamin, de Weerter Stadsecoloog. In de wijk is altijd iets nieuws te ontdekken. Speur jij met hem mee naar nieuwe soorten bloemen, kruiden en plantjes?   

Aanmelden voor 24 juli 10.00 - 11.00 uur - Fatimapark in Weert

Aanmelden voor 14 augustus 10.00 - 11.00, Kasteelpark Nijenborgh - Weert

Creatieve Workshops

Hou jij van leuke dingen maken en creatief bezig zijn? Kom dan naar de creatieve kinderworkshops! Hier ga je aan de slag met verschillende materialen en maak je iedere week je eigen mooie kunstwerk. Laat je inspireren door bloemen, de natuur en je eigen fantasie.

De workshops zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar (groep 3 t/m 8). Je wordt begeleid door Gerarda Beumer van Atelier Crea7. Gerarda is docent & coach beeldend. Ze helpt je om nieuwe dingen te ontdekken en lekker te experimenteren. Plezier hebben staat voorop!  ​  

12, 19 en 26 juli 10.30 - 12.00 bij Bibliocenter Weert

Aanmelden voor 12 juli - Bloemen laten groeien

Aanmelden voor 19 juli - Een kunstwerk als van Gogh

Aanmelden voor 26 juli - Natuurhanger maken

Heel Weert Observeert is een project van Heerlijk Weert en Bibliocenter Weert in opdracht en in samenwerking met de Weerter Stadsecoloog Benjamin van Leeuwen

De foto's op deze pagina zijn gemaakt door Rens Verspagen Fotografie & Digital Art