De Druk Eraf

Durf jij écht en oprecht het gesprek aan te gaan? Gesprekskaarten set 'De Druk Eraf'.

In het kader van het Grensverleggers programma in samenwerking met Bibliocenter, ontwikkelden een groep enthousiaste jonge meiden de gesprekskaarten set 
'De Druk Eraf'.

Laura, Yasmin, Suzanne & Joyce, nodigen andere jongeren en ook hun omgeving uit om het eerlijke en oprechte gesprek met elkaar aan te gaan over de druk die je ervaart van de wereld om je heen. 

Laura, Yasmin, Suzanne & Joyce

Ze deden begin dit jaar mee aan het Maatschappelijke Diensttijd project Grensverleggers van Bibliocenter. Tijdens trainingen en bijeenkomsten kwam naar boven dat ze alle vier veel last hadden van sociale druk en ook dat ze er allemaal anders mee om gingen. Ze ontdekten de kracht van een open en eerlijk gesprek en bedachten gesprekskaarten om mensen te helpen het gesprek ook echt te starten. Andere jongeren en ook ouderen helpen om met elkaar in gesprek te gaan, samen ervaringen en tips laten delen en ook soms een positieve draai geven aan een negatief gevoel. 

Gesprekskaarten

De gesprekskaarten kwamen er. In een periode van 10 weken deden ze veldonderzoek en ontwikkelden en testen de vragen in een groepsgesprek. En met een flinke portie (positieve druk) ontstond het spel: 'De Druk eraf'.

Praten helpt

Grensverleggers Laura, Yasmin, Suzanne & Joyce

Laura, Yasmin, Suzanne & Joyce hopen dat de kaarten die ze hebben ontwikkeld mensen laat ontdekken dat praten helpt. Dat we samen sterker staan. En dat je elkaar iets te bieden hebt. Naast een luisterend oor, ook je eigen ervaringen en je eerlijke verhaal. Samen ruimte maken voor een lach en een traan. En zo hopelijk gevechten in je hoofd voor te zijn en er een gesprek van te maken, met ruimte voor dialoog. Ook als je geen last hebt van mentale uitdagingen. 

Podium voor gesprek

Gesprekskaarten De Druk Eraf

De ontwikkelde gesprekskaarten werden bij de opening van de #stillestrijd campagne in Weert, aan alle aanwezigen uitgedeeld. ‘We konden ons geen beter moment en gepaster podium wensen’ aldus Laura. "We zijn geen echte deskundigen maar we hebben vandaag geleerd dat het voeren van het gesprek velen malen belangrijker is dan de angst om het verkeerde te zeggen." vertellen Yasmin en Suzanne.

Ook interesse in de gesprekskaarten sets?

De gesprekskaarten sets zijn door organisaties en enthousiaste individuen goed ontvangen. Laura, Yasmin, Suzanne en Joyce hebben de middelbare scholen in Weert en omgeving waaronder Het College, Koers, Philips van Horne, Het Kwadrant en Gilde Opleidingen, een gesprekskaartenset aangeboden, in de hoop dat het spel zo altijd beschikbaar is en ook ingezet kan worden om het gesprek gaande te houden. Ben jij ook geïnteresseerd in de kaartenset, weet dan dat het spel bij Bibliocenter Weert, in te zien is. In overleg kan een set voor een korte periode beschikbaar gesteld worden voor organisaties. Bij interesse om de set aan te schaffen is het handig om een mail te sturen. De gedrukte oplage is beperkt en daarom niet zomaar beschikbaar. In overleg vinden we vast een manier om te zorgen dat iedereen die het wil inzetten, dat ook kan doen. 

Stuur daarvoor een mail naar grensverleggerslimburg@gmail.com

De Druk Eraf


Op 26 februari werd in Weert, op uitnodiging van Wethouder Michèle Ferrière, het beeld #destillestrijd geplaatst


Beeld #destillestrijd

Het beeld van kunstenares Sazza blijft tot 10 maart in Weert en is een uitnodiging om met elkaar en vooral ook met jongeren het gesprek aan te gaan over druk, mentale gezondheid, depressieve gevoelens en soms ook suïcidale gedachten.  

Een bijzonder mooie link dus tussen het beeld en de gesprekskaarten. Dat bleek wel uit de openingsbijeenkomst die gevuld was met echte, eerlijke en ook hele verdrietige en veerkrachtige verhalen. 

Openingsbijeenkomst

Bij de opening kregen de aanwezigen van allerlei kanten te horen, ervaren en te voelen wat het hebben van mentale problemen met zich mee kan brengen.

Een druk die vaak in stilte gevoeld wordt en gevechten in je hoofd kan opleveren. Druk van anderen, druk van jezelf en druk van de wereld. Ook kwam in alle verhalen terug wat het belang is van echte gesprekken, naar elkaar luisteren, niet altijd iets oplossen maar er wel zijn voor elkaar. 

Meteen thuis met de kinderen het gesprek doormiddel van de kaartjes aangegaan. Het werd een heel ander gesprek dan normaal. Vragen die ik anders misschien niet eens gesteld zou (durven) hebben. Mijn kinderen wilde door, “mama heb je nog een vraag?” Mijn complimenten..!! 

— C. Buijl, ervaringsdeskundige i.o. bij MET ggz

Er verscheen ook een mooi artikel in Weert Magazine naar aanleiding van de Stille Strijd.


De Druk Eraf is ontwikkeld in het kader van het Grensverleggers programma in samenwerking met Bibliocenter. 
 

Ook meedoen aan Grensverleggers?

Zet jouw idealen om in een positief project! Grensverleggers bij Bibliocenter is een Maatschappelijke Diensttijd (MDT)-project dat jongeren tussen 18 en 29 jaar inspireert om grenzen te verleggen, vaardigheden te ontwikkelen en een positieve impact te hebben. Het biedt een 10 weken durend traject met waardevolle kansen, zoals trainingen, werkervaring en netwerkmogelijkheden. Deelname is gratis. 

Meer informatie vind je via www.bibliocenter.nl/grensverleggers