Leren - volwassenen

Taalwandeling-ervaring

"De taalwandeling bracht ons dit keer bij de Leonardusmolen in Maasbracht. Op pad, samen met de taalvrijwilligers en een achttal deelnemers.

Al wandelend, het spreken van de Nederlandse taal oefenen, in beweging zijn, (nieuwe) mensen leren kennen én Maasbracht leren kennen.

De molen is goed te zien vanuit Buurtcentrum De Spil, van waaruit onze tocht begon. We zijn dan ook meteen om 10.00 uur van start gegaan. Aangekomen bij de molen, bleek daar zelfs nog een extra deelnemer te zijn die er graag bij wilde zijn. Onder het genot van een kopje koffie of thee, werden we in de gezamenlijke ontvangstruimte naast de molen al kort ingelicht over de geschiedenis van de Leonardusmolen in Maasbracht. Uiteindelijk was het dan zover: we gingen de molen daadwerkelijk naar binnen. Middels een uitgebreide fotoreportage waarin de geschiedenis van de molen nogmaals uit de doeken werd gedaan, samen met de korte, duidelijke, rustige uitleg van molenvrijwilliger dhr. Peters, gingen we in vogelvlucht door heel wat jaren en soorten molens heen. Daadwerkelijk de steile trappen van de molen betreden was daarna het vervolg. Alle deelnemers waren reuze benieuwd wat ze zouden aantreffen op de drie verdiepingen binnenin dit bijzondere bouwwerk. Onderling werd er gesproken over raakvlakken met het eigen land van afkomst en de verschillende onderdelen van de molen die bezichtigd werden. Begrippen als de wieken, draaien, de kap, malen, de molenaar en het meel passeerden de revue. Het feit dat de taalvrijwilligers een week eerder in het Taalcafé het thema De molen al ‘gepre-teached’ hadden, was goed te horen bij veel deelnemers.

Na een uitgebreide rondleiding, een gezellige afsluiting met nogmaals koffie of thee en een uitgebreid dankwoord voor de vrijwilligers van de molen die deze taalwandeling mogelijk maakten, ging iedereen weer zijn of haar eigen weg. Een top morgen, dankzij de taalvrijwilligers van Bibliocenter, de vrijwilligers van de Leonardusmolen en niet te vergeten de enthousiaste deelnemers van het Taalcafé in Maasbracht. Op naar de volgende: Praat……terwijl je gaat!"

Workshop Passie voor Bier

De cursussen en workshops van de inloopschool waren dit jaar voornamelijk gericht op iedereen die iets nieuws wil leren en proberen.

Marc en Rudy Nordhausen hebben met de Workshop 'Passie voor Bier' deelnemers geinspireerd.

Brouwerij de Natte Gijt is ontstaan doordat Marc en Rudy Nordhausen plezier beleven aan bier en dat met mensen willen delen! 

Brouwerij de Natte Gijt is niet opgericht om groot kapitaal mee te verwerven, maar om mensen kennis te laten maken met bieren die verrassend smaken. Van ons bier moet je kunnen genieten met je vrienden, bier moet plezier brengen!

Dat is precies wat ze tijdens deze Workshop hebben overgebracht. 

 

Mijn vrouw en ik hebben er gisteravond erg van genoten. Uitstekende lezing van prof. Dr. Spoormans. We zien uit naar de HOVO-collegesin het voorjaar.  K.N.

— Deelnemer HOVO college

Cijfers thema leren voor volwassenen

Taalwandelingen

Ideaal voor wie lekker wil bewegen en tegelijkertijd de Nederlandse taal wil oefenen. Dit jaar vonden er taalwandelingen plaats in Weert, Nederweert, Maasbracht én Heythuysen. Deze creatieve variant van taalcoaching is als aanvulling op het Taalcafé ontstaan. Tijdens het wandelen oefenen we op een gezellige manier de Nederlandse taal en leren de deelnemers elkaar en de omgeving beter kennen!

Om onderweg in gesprek te blijven en structuur te geven aan de taalwandeling, wordt gebruik gemaakt van een wandelkaart met een thema. De wandelkaart bevat alle informatie om een goed gesprek te voeren en elkaar vragen te stellen.

Open Inloop Taal

Bij de Open Inloop Taal kunnen mensen binnenlopen om, onder begeleiding van een ervaren NT2 docent en taalvrijwilligers, beter Nederlands te leren spreken en schrijven.

Dit kan door aan de slag te gaan met taaloefenprogramma's op de computer of door met vrijwilligers gesprekken te oefenen. Bijvoorbeeld een oudergesprek voor op school, een doktersbezoek voorbereiden, of over het doen van boodschappen. Op het Taalplein staan taalboeken voor iedereen die beter Nederlands wil leren lezen, spreken en schrijven.

Open Inloop Taal was al in Weert en is vanaf juli ook gestart in Leudal. De bijeenkomsten vinden elke donderdag plaats. De ene week in de bibliotheek in Heythuysen, en de andere week in Baexem.

Taalcafé

Voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken is er het Taalcafé in Heel, Maasbracht, Nederweert of Weert. In het Taalcafé van Bibliocenter kan er op een leuke, ontspannen manier samen geoefent worden met de Nederlandse taal.

Er wordt in een gezellige sfeer met elkaar gepraat over normale dingen in het leven zoals werk, eten en drinken, hobby’s en gezondheid. Ook is het mogelijk om samen woordspelletjes te spelen, de krant te lezen, actualiteiten te bespreken of gezellig samen te kletsen met een kopje koffie of thee erbij. 

Walk & Talk

Walk&Talk zijn gratis netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden. Zij ontmoeten elkaar in een ontspannen sfeer, leren van elkaars ervaringen en wisselen verhalen uit.

Tevens krijgen ze nieuwe ideeën en het geeft energie. Ze worden aangemoedigd om nieuwe dingen te proberen in de zoektocht naar (ander) werk.

Elke maand heeft de Walk&Talk netwerkbijeenkomst een ander thema. 

HOVO: voor wie meer wil weten

In het kader van onze programmalijn 'een leven lang leren' is Bibliocenter in samenwerking met De Limburgse bibliotheken en HOVO Limburg in 2021 gestart met een educatief programma in de bibliotheek met actuele, verrassende onderwerpen waar iedereen aan kan deelnemen.

Bij Bibliocenter Weert vonden er drie drukbezochte colleges plaats. De Einstein Telescoop: zwaartekrachtgolven en zwarte gaten meten in Limburg, de driedelige minicursus Panorama van de Westerse Bouwkunst en het college Gaat Europa ten onder?

HOVO is de onderwijsinstelling die cursussen en lezingen organiseert, voor iedereen die zich wil verdiepen in kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis, psychologie, exacte vakken en meer. 

 

Inloopschool

Bibliocenter is een van de vijf pilotbibliotheken die meedoet met het project Leven Lang Ontwikkelen (LLO), ook wel Inloopschool genoemd. De overheid wil het voor volwassenen met maximaal een mbo-diploma aantrekkelijker en bereikbaarder maken om zich te blijven ontwikkelen. Een van de initiatieven is de Inloopschool, een laagdrempelige leeromgeving voor mensen met een opleidingsniveau tot mbo4. De Inloopschool draait om leren in brede zin, met een focus op non-formeel en informeel leren. Volwassenen kunnen er dingen leren waaraan ze zelf behoefte hebben.

De cursussen van de inloopschool waren dit jaar voornamelijk gericht op iedereen die iets nieuws wil leren. Iets nieuws leren is niet alleen leuk en verfrissend, maar ook nog eens goed voor je ontwikkeling. Het zorgt voor uitdaging en men ontwikkelt talenten. In 2021 werden er nieuwe cursussen en workshops aangeboden waaronder Passie voor Bier, handletteren, Loesje-teksten schrijven, Podcasten en Creatief met de naaimachine. Ook de informatiebijeenkomst over de 'kansen voor starters op de woningmarkt' werd druk bezocht! 

Computercursussen

De computercursussen die Bibliocenter in samenwerking met Seniorweb organiseert zijn nog steeds erg populair. Deze cursussen zijn voor iedereen die wil leren omgaan met computers, tablets en internet. De cursus Klik & Tik is er voor mensen die nog (bijna) geen ervaring hebben met de computer en worden georganiseerd in Weert, Nederweert, Heel en Heythuysen. Deze cursus was in alle gemeentes steeds volgeboekt, er wordt zelfs gewerkt met een wachtlijst.