Over Salma Ali

Salma Ali is de huidige Stadsdichter van Weert. In 2024 en 2025 schrijft zij gedichten over Weert en voor alle Weertenaren.

Een dichter met een missie

Mijn naam is Salma. Ik ben een dichter met een missie om jongeren te inspireren door middel van poëzie. Drie jaar geleden begon mijn reis in de wereld van de dichtkunst. Sindsdien heb ik op verschillende podia gestaan: onder andere bij de finale van Kunstbende Limburg, waar ik de tweede plaats behaalde in de categorie Taal en het Limburg Festival waar ik mijn schrijfwerk heb mogen presenteren. Mijn ervaringen bij 'Op weg naar het Lagerhuis' hebben mijn vaardigheden in het spreken verder aangescherpt. Ik ben trots dat ik daar ook de beste speech van Limburg heb mogen leveren.

Nieuwe Helden

Mijn passie voor dichten werd aangewakkerd in 2020 door mijn betrokkenheid bij de Nieuwe Helden, een organisatie die jongeren de ruimte biedt om hun creatieve talenten te ontwikkelen. Hier maakte ik kennis met Spoken Word, een vorm van literaire voordracht die mij diep raakte. Spoken Word gaat niet alleen over woorden op papier, maar draait om de krachtige performance die de boodschap versterkt. Ik voelde meteen een sterke connectie met deze kunstvorm.

Mijn doel als Stadsdichter

Mijn achtergrond in zang en theater heeft mijn expressieve vaardigheden verrijkt en mij geleerd hoe ik een verhaal op het podium tot leven kan brengen. Momenteel focus ik me voornamelijk op schrijven, gitaarspelen en dansen. Hierbij komt mijn creatieve energie het meest tot uiting. Schrijven is voor mij niet alleen een bezigheid, maar een manier om mezelf uit te drukken en mijn observaties van de wereld te delen. Mijn doel als stadsdichter is om jongeren kennis te laten maken met de kracht van poëzie en hen aan te moedigen om hun stem te laten horen. Ik geloof dat iedereen een verhaal heeft dat de moeite waard is om te delen, maar dat veel jongeren zich geremd voelen door sociale druk en angst voor oordeel.

Verbinding maken met anderen

Als jonge schrijver begrijp ik deze obstakels maar al te goed. Tegelijkertijd heb ik geleerd dat schrijven niet alleen een manier is om gevoelens te uiten, maar ook een manier om verbinding te maken met anderen. Zelfs als niet iedereen je woorden begrijpt, is er altijd wel iemand die het verhaal aanvoelt en met je meeleest. Poëzie is voor mij niet alleen kunst, maar een middel om emoties te uiten en mensen te raken.

Bron van troost, perspectief en houvast

Met mijn ervaring, passie en toewijding ben ik vastberaden om jongeren te inspireren om hun stem te laten horen en zichzelf uit te drukken door middel van poëzie. Ik geloof dat ik als stadsdichter van Weert een waardevolle bijdrage kan leveren aan het culturele landschap van onze stad. Ik kijk ernaar uit om veel te schrijven over ons stadje, de wereld en alles wat daartussen ligt. Als stadsdichter wil ik een stem geven aan de diversiteit en de levendigheid in Weert. Ik hoop dat mijn woorden een bron van troost, perspectief en houvast zullen zijn voor alle inwoners van onze stad.


Ga terug