Tegenlicht meet-up Weert

Praat en luister mee bij de VPRO Tegenlicht Meet Up

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de wereld van politiek, wetenschap, maatschappij, technologie en economie.

Tegenlicht Meet Up

VPRO Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. In 2023 is het overkoepelende thema radicale hoop. Daarmee haken we meer dan ooit aan op de crises die elkaar in rap tempo opvolgen met alle gevolgen van dien: mensen verliezen hoop, de kloof tussen arm en rijk wordt groter, de sfeer in het land is soms grimmig te noemen.

Maar zoals altijd zijn er ergens mensen die het heft in eigen hand nemen en die bezig zijn met verandering en oplossingen. Onvermoeibaar, strijdlustig, radicaal. En daar gaat Tegenlicht over. Dat inspireert, geeft hoop en leidt tot nieuwe perspectieven.   

De bieb en de Huiskamer

De Tegenlicht Meet Up in Weert wordt georganiseerd door Bibliocenter en Theater De Huiskamer. We behandelen actuele onderwerpen die eerder zijn uitgezonden bij VPRO Tegenlicht. Iedere Meet Up zijn er lokale sprekers aanwezig.

De Tegenlicht Meet Up vindt plaats in Theater De Huiskamer (Wilhelminasingel 10B) en is gratis bij te wonen. Je moet je van tevoren wel even aanmelden, zodat we weten hoeveel stoelen we zullen klaarzetten. De Meet Up begint om 19.30 uur en is rond 21.30 uur afgelopen. 


Thema: Stem van de natuur, 6 april


Bekijk vanaf 2 april de website en socials van VPRO Tegenlicht voor achtergrondinformatie. Er komen video's, podcasts en artikelen.

De themamaand Stem van de natuur duurt van 3 april t/m 30 april. De uitzending is te zien op 20 april.

Wij mensen zijn slim, dieren zijn niet zo slim....was lang de gedachte. Maar de laatste tijd weten dieren ons steeds vaker te verrassen. Met behulp van AI komen we in hoog tempo meer te weten over hun taal, hun communicatie en daarmee ook over de logica van hun gedrag. En hun gevoelens, zowel van plezier als van pijn. We zien filmpjes van octopussen die zich niet laten inmaken. Otters en kraaien die puzzels oplossen. Of walvissen die een ingewikkelde taal blijken te hebben, die onderzoekers nu proberen te ontrafelen.

De afgelopen jaren doen wetenschappers de ene na de andere ontdekking over dieren.

Tegenlicht verkent daarom de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen over het innerlijke leven en gedrag van dieren en gaat in op ethische vragen over hoe we deze kennis moeten gebruiken.


Meld je aan als Tegenlicht-vrijwilliger

Fan van Tegenlicht MeetUp? Meld je dan aan als vrijwilliger om dit mogelijk te blijven maken.

We zoeken nog mensen die ons helpen bij de voorbereidingen op de dag van de Meet-Up zelf (donderdagmiddag en donderdagavond). De volgende Tegenlicht MeetUps in Weert zijn op 7 september en 7 december.  


Terugblikken

Thema: Race om de super batterij, 8 december

Samen verkenden we de de nieuwe opslagmogelijkheden en wat dat voor jou en jouw omgeving betekent. Daarbij schoven ook Cees van Nimwegen (uitvinder Cesar Energy Storage) en Vincent Dekker (journalist en columnist Trouw ‘Vincent wil zon’) aan als gast.  

Deze meet-up was powered by de bibliotheken in Limburg.

Bekijk hier de video

Thema: De Kloofdichters 31 januari

Tegenlicht onderzocht de kloof aan de hand van drie grondrechten op het gebied van wonen, volksgezondheid en onderwijs. Ron Meyer, directeur Nationaal Programma Heerlen Noord, vertelde over zijn aanpak hierin in Heerlen. In samenwerking met de Weerter Minima Groep deelden we ervaringen en gingen we op zoek naar hoopvolle ontwikkelingen in Weert en omgeving.  

Bekijk hier de VPRO uitzending