Weert Respecteert

Kom je blik verruimen!

In november staat in gemeente Weert de diversiteit in onze samenleving in de spotlight. 

Iedereen mag zichzelf zijn, maar hoe goed kennen we elkaar echt? Weert Respecteert draait om elkaar ontmoeten en nieuwsgierig zijn naar elkaars verhalen. Bezoek de hele maand films, theatervoorstellingen en andere inspirerende activiteiten binnen dit thema. Ook Bibliocenter heeft een gevarieerd programma samengesteld met mooie gesprekken en persoonlijke verhalen, speciale voorleesmomenten, een pop-up tentoonstelling en lezingen die nieuwe inzichten en verbinding brengen.


Bekijk ons volledige programma hieronder en stap in de wereld van een ander!

Het volledige Weert Respecteert overzicht staat op www.weert.nl/respecteert 

Zaterdag 9 november

Durf te vragen: wat als ik jou ben?

Zaterdag 9 november van 10.00 tot 14.30 uur kun je bij Bibliocenter Weert terecht voor mooie gesprekken. Luister naar de verhalen van ervaringsdelers over levensveranderende gebeurtenissen tijdens een van de panelgesprekken. Er is ruimte om jouw vragen te stellen. Er zijn deze dag ook mooie voorlees- en knutselactiviteiten. Of kom naar het interview met Mugisha over zijn ervaringen met mensenhandel. Bezoek ook de tentoonstelling van het COC. 

Naast de panelgesprekken kun je ook een-op-eengesprek met ervaringsdelers gedurende de dag. Kijk in de bieb voor de mogelijkheden


Panelgesprek met ervaringsdelers | 10.30 - 11.30

Tijdens dit panelgesprek schuiven drie mensen aan om hun inzichten met het publiek te delen over het omgaan met een levensveranderende gebeurtenis in hun eigen leven.

Luister naar het verhaal van Maud en Sam. Hoe is het als je beiden biseksueel bent, je lief een transman is en je samen een gezin wilt starten.

Hoe blijf je sterk als je het contact tijdelijk moet verbreken met je verslaafde kind? Luister naar het verhaal van deze dappere vrouw en moedige moeder.

En Andy vertelt hoe je weer een leven opbouwt na detentie en dakloosheid. 

Aanmelden kan hier

Panelgesprek met ervaringsdelers | 13.30 - 14.30

Tijdens dit panelgesprek schuiven drie mensen aan om hun inzichten met het publiek te delen over het omgaan met een levensveranderende gebeurtenis in hun eigen leven.

In 2020 kreeg Marcel volstrekt onverwacht te horen dat hij binnen vier jaar blind zou zijn. Inmiddels is zijn zicht bijna volledig verdwenen. Marcel vertelt op inspirerende wijze wat hier allemaal bij komt kijken. 

Na een zware tijd heeft Olaf leren omgaan met ADD en een psychotische kwetsbaarheid. Hij deelt zijn kennis en ervaring om andere mensen te helpen en organisaties te adviseren.

Nannie en haar man hadden een goede eerste zwangerschap maar moesten hun zoon Sem bij de geboorte onverwachts laten gaan. De tijd daarna was zwaar. Een miskraam volgde. Welke impact heeft dit op hun leven? Welke plek heeft rouw naast nieuw leven, de geboorte van hun tweede zoon Mex. 

Aanmelden kan hier


Lezen met Eefje: De bril van beer

10.00 tot 11.00 uur | voor kinderen van 2-6 jaar 

Wat zou jij doen als je ineens oog in oog stond met een flamingo?
Dit overkomt beer in ‘de Bril van Beer’. Hij verliest zijn bril en leert hierdoor met andere ogen naar de wereld te kijken. Samen met Eefje zingen, spelen en knutselen we jouw eigen bril, waarmee je allerlei nieuwe ontdekkingen doet. Lukt het jou om door andere ogen te kijken?

Aanmelden kan hier

Lezen met Eefje: Vlinderkind

13.30 tot 14.30 uur | voor kinderen van 4-7 jaar  

Durf jij je vleugels uit te slaan? 🦋 In november vieren we in Weert hoe verschillend en bijzonder we allemaal zijn! Met het boek Vlinderkind ontdekken we hoe je jezelf kunt zijn, zelfs als dat spannend is. Samen spelen, dansen en knutselen we, terwijl we leren om elkaar en onszelf beter te begrijpen. 🌈

Aanmelden kan hier


Pop-up tentoonstelling: Een roze revolutie

Deze pop-up tentoonstelling van COC Limburg neemt je mee in de geschiedenis van de regenbooggemeenschap in Limburg en Weert. 

Gratis te bezoeken in Bibliocenter Weert, de hele maand November. 

 


Interview: Mugisha’s persoonlijke verhaal over mensenhandel | 12.30 uur

Een bijzonder interview met ervaringsdeskundige Mugisha die een indrukwekkend boek schreef over zijn persoonlijke ervaringen met mensenhandel. Hoe is het om ontheemd te zijn? Om je aan te passen aan een vreemde wereld? Door Mugisha’s persoonlijke insteek besef je wat voor moed, doorzettingsvermogen, wanhoop en potentie er schuil gaat achter een term als vluchteling. 

Deze lezing is in het Engels.

Aanmelden kan hier

Deze dag is mede georganiseerd door Burgerkracht Limburg

Boodschap van Burgerkracht Limburg:
Praat eens met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt! Jij kunt bij de zelfregietool terecht met jouw vraag over een ziekte, langdurige aandoening of kan je praten over de ingrijpende gebeurtenis die jij hebt meegemaakt. Heb je mentale klachten? Geldproblemen? Of te maken met een verslaving? Wij gaan op zoek naar iemand met dezelfde ervaring. Want er zijn heel veel mensen in Limburg die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, helpt!

Zelfregietool is onderdeel van Burgerkracht Limburg.


Zaterdag 20 november

Leeftijdsdiscriminatie: je bent zo oud als je je voelt. Toch?

Zaterdag 20 november van 19.30 tot 21.30 uur organiseert Bibliocenter een bijzondere avond in samenwerking met Fontys Centre of Expertise Health. 

Weet je dat één op de twee mensen wel eens vooroordelen heeft over oudere mensen of discrimineert op basis van leeftijd? Dat is niet zonder gevolgen: leeftijdsdiscriminatie leidt bijvoorbeeld tot eenzaamheid en heeft gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van oudere en ook jongere mensen. Een uitspraak als “Is die daar niet te oud voor?”, “Heb jij nog geen vriendje” of “Wat zie je er goed uit voor je leeftijd!” is dus soms niet zonder gevolgen.   

Voel jij je wel eens beperkt door hoe mensen denken over jouw leeftijd? Hoe kunnen organisaties hier beter in handelen? We beginnen de avond met een introducerende lezing van Eric Schoenmakers en wisselen daarna ervaringen uit met elkaar.    

Dr. Eric Schoenmakers is senior onderzoeker bij het Centre of Expertise Health van Fontys Hogeschool. Zijn onderzoek gaat over eenzaamheid en gezondheid, en ook over leeftijdsdiscriminatie.   

Aanmelden voor de avond

logo fontys for society

Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met Fontys Centre of Expertise Health


Samenwerking met Weerter organisaties

Weert Respecteert is een samenwerking tussen RICK, Bibliocenter, Gilde Opleidingen, B·Sassy, CJG, Punt Welzijn, Munttheater, Amnesty International, Gotcha Cinema, OUCH ZO, COC Limburg en Gemeente Weert.