Informeren

Wim Daniëls

Wim Daniëls schreef ruim honderd boeken, waaronder Het dorp, De lagere school en De mulo.

Tijdens zijn bezoek aan Bibliocente nam hij het publiek mee in zijn werk en ging met hen in gesprek.  

Hij voerde ons terug in de tijd en vertelde hoe de dorpen en het onderwijs in Nederland de laatste vijftig, zestig jaar zijn veranderd en zich hebben
ontwikkeld. Hij schetste een heel gedetailleerd en vaak verrassend beeld van het dorp en het onderwijs van weleer en nu. Dit leverde paralellen op met ons eigen dorp of school. Een feest der herkenning voor iedereen! 

Wim Daniëls is schrijver, theatermaker en taalkundige. Hij schreef boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Ook zijn doelgroepen variëren sterk; volwassenen, jongeren én kinderen. Verder treedt hij op in het theater, heeft hij samen met Kasper Boon het bordspel Het Grote Taalspel gemaakt en is hij geregeld te zien op tv en te horen op de radio.

Özcan Akyol

In oktober was Özcan Akyol, beter bekend als Eus, te gast. De schrijver, columnist en programmamaker heeft verteld over zijn werk en ging in op vragen uit het publiek. Zijn boeken geven een pakkend beeld van de hedendaagse cultuur en samenleving. Hij is een stoere, oprechte schrijver en zijn boeken worden ook door jongeren graag gelezen.  

Naast schrijver is Akyol columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, VARAgids en Helden. Eus, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, is ook bekend vanwege zijn bloemlezing van het werk van Levi Weemoedt. Deze selectie werd een ongekende bestseller in Nederland. Akyol is ook televisiepresentator (De Neven van Eus, De Geknipte Gast, Sterren op het Doek) en hij heeft een eigen radioprogramma op NPO Radio1 (Onze man in Deventer). 

Cijfers thema informeren

Spreekuren

De spreekuren bij Bibliocenter worden steeds populairder. Het is een laagdrempelige manier om snel en professioneel advies te krijgen én het is gratis en vrijblijvend. Bibliocenter biedt in samenwerking met haar partners diverse spreekuren aan waaronder het digitaal spreekuur, het belastingspreekuur, het ondernemersspreekuur, het notarisspreekuur en het inloopspreekuur loopbaanbegeleiding.

In 2021 werden daar de volgende spreekuren aan toegevoegd; 

Inloopspreekuur CoronaCheck

In 2021 werd naast de IDO punten in Weert, Heythuysen en Maasbracht, het Inloopspreekuur CoronaCheck in Heythuysen en Heel geopend. Hier kunnen mensen hulp krijgen bij de CoronaCheck-app of het aanvragen van een papieren coronabewijs. Ook heeft Bibliocenter geholpen bij het maken van een afspraak voor een corona-prik of corona-test.

 

Informatiepunt Digitale Overheid

Bij het IDO punt in Weert, Heythuysen en Maasbracht kunnen mensen terecht met alle vragen over de Digitale Overheid, zoals belastingen en toeslagen, zorg regelen, werk zoeken, rijbewijs verlengen, AOW aanvragen, verkeersboetes betalen en nog veel meer. Het IDO helpt uiteraard ook met vragen over de CoronaCheck-app of andere vragen over de Digitale overheid en Corona.

Landelijke Digihulplijn

Voor mensen die het lastig vinden om digitaal mee te kunnen doen
is er de Digihulplijn. De Digihulplijn is er om mensen te helpen met alle vragen over je computer, laptop, smartphone en/of tablet. Ze kunnen er terecht met vragen over videobellen met familie, online bankieren of hulp bij het bestellen van boodschappen. Het gratis telefoonnummer is elke werkdag bereikbaar.


Activiteiten

De bibliotheek fungeert als Open Leer Centrum waar formele en informele leerprocessen worden ondersteund en waar kennisdeling en uitwisseling van ideeën centraal staan. We zijn een ondernemende organisatie waar samen met de inwoners een aanbod van cursussen, workshops, webinars en netwerkbijeenkomsten wordt aangeboden zowel digitaal als fysiek.

Dit alles laagdrempelig, aantrekkelijk, gastvrij en aangevuld met een passende collectie media. Een leven lang leren wordt ondersteund door programmering van een digitaal en fysiek aanbod van cursussen, workshops en netwerkbijeenkomsten.

Positieve gezondheid

Positieve gezondheid is een benadering binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf. Om mensen bewust te maken van het nut van een gezonde leefstijl organiseerde Bibliocenter diverse informatiebijeenkomsten over positieve gezondheid bij Bibliocenter Heythuysen en Bibliocenter Weert.

Nationale Campagne Nederland Leest

Tijdens de campagne Nederland Leest dook men in de eigen geschiedenis met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van eigen familie of van de stad of streek waarin men woont. Persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden. Volwassen Bibliocenter leden kregen het boek Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer cadeau.

Kennismakers

De bibliotheek is bij uitstek een plaats om kennis te delen. Niet alleen kennis over boeken of literatuur, maar bijvoorbeeld ook hele praktische of technische kennis. Daarom nodigt Bibliocenter iedereen met een jarenlange passie uit om die met andere te delen. Zo was in 2021 Bridgeclub Weert te gast om geïnteresseerde de beginselen van het spel uit te leggen.

Bekende gezichten bij Bibliocenter

Bij Bibliocenter waren het afgelopen jaar diverse bekende gezichten te gast. Dichter, columnist, schrijver en tv-persoonlijkheid Nico Dijkshoorn gaf een (online) lezing in Ell. Ook schrijver, columnist en programmamaker Özcan Akyol, beter bekend als Eus, kwam naar gemeenschapshuis Ellenhof in Ell. Hij heeft vertelt over zijn werk, gesigneerde boeken en ging in op vragen uit het publiek. Zijn boeken geven een pakkend beeld van de hedendaagse cultuur en samenleving, wat ook in zijn enthousiaste lezing, met zijn nuchtere analyses en directe taal, uitvoerig aan de orde kwam.

Schrijver, theatermaker en taalkundige Wim Daniels nam ons mee terug in de tijd en heeft ons verteld hoe de dorpen en het onderwijs in Nederland de laatste vijftig, zestig jaar zijn veranderd en zich hebben ontwikkeld. Dit leverde paralellen met ons eigen dorp en school op, een feest der herkenning voor iedereen! 

Een avond vol verrassingen werd verzorgd door Spliner Chabot. Hij was in het Kader van Weert Respecteert te gast. Riya Geboers ging met hem in gesprek en Splinter nam ons mee in zijn worsteling met zijn geaardheid en vertelde over zijn prachtig boek, genaamd Confettiregen.

Voor de jeugd was Teun Peters te gast. Teun is bekend als de cameraman van het YouTube kanaal van Dylan Haegens. Hij gaf een workshop Vloggen. Teun speelde in 2018 een hoofdrol in de speelfilm De Film van Dylan Haegens. Hij heeft ook een eigen YouTube kanaal.