Voor ouderen en zorginstellingen

Voor jou

Bibliocenter heeft verschillende collecties, diensten en activiteiten speciaal voor ouderen. Ook zorginstellingen kunnen bij de bibliotheek terecht.


Bijzondere collectie

Met een Bibliotheekabonnement heb je toegang tot meer dan 200.000 materialen, waaronder boeken, luisterboeken, e-books, tijdschriften en films. Voor ouderen, slechtzienden en mensen met dementie hebben we een passend aanbod. 

Grootletterboeken

Grootletterboeken

Wanneer de letters te klein worden, zijn grootletterboeken de oplossing. We hebben ze in alle genres.

Vind en reserveer grootletterboeken via onze catalogus op bibliocenter.nl. Klik op 'vind' en selecteer 'Grootletterboek' onder 'materiaal'. Je kunt ze gratis reserveren en laten bezorgen bij jouw vestiging.

Naar de grootletterboeken

Luisterboeken

Luisterboeken

Een luisterboek is een gesproken boek, ideaal als lezen lastig is of je liever luistert. In de bibliotheek kun je luisterboeken lenen op cd-rom of Daisy-rom, af te spelen op een Daisy-speler.

Vind en reserveer luisterboeken via onze catalogus op bibliocenter.nl. Klik in het zoekveld op 'vind' en selecteer onder 'materiaal' Luisterboek, Gesproken boek, CD of Daisy-rom.

Luisterboeken op Daisy-Rom

Naar de luisterboeken

Passend Lezen

Boeken geven je toegang tot een nieuwe wereld en laten je genieten. Dat plezier gunnen we iedereen. Ook mensen die niet of minder goed zien of bijvoorbeeld een boek niet meer goed kunnen vasthouden.

Met Passend Lezen biedt de Bibliotheek een collectie van ruim 75.000 gesproken boeken, voor iedereen met een leesbeperking. Om Passend Lezen te gebruiken heb je een Verklaring Leesbeperking nodig.

Naar Passend Lezen


Dienstverlening

Om gebruik te kunnen maken van onze dienstverlening voor zorginstellingen heeft een instelling een abonnement nodig. Met dit abonnement kun je zelf lenen uit onze collectie én wissel- en/of themacollecties door ons laten samenstellen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marij Scholte 088-2432000 of m.scholte@bibliocenter.nl, specialist Programmering.

 • Wisselcollecties Lees meer

  Voor de bewonersbibliotheek van de zorginstelling kun je wisselcollecties met grootletterboeken en kijkboeken over allerlei onderwerpen huren. Hier heb je een instellingsabonnement voor nodig.

 • Kast vol herinneringen Lees meer

  Aantrekkelijke nostalgische boeken en dvd's. Televisiebeelden, hits van toen, foto’s uit voorbije tijden, oude jeugdboeken en verhalen prikkelen het geheugen en en leveren boeiende gespreksstof.

 • Herinneringskoffers Lees meer

  Deze koffers zijn een hulpmiddel om met (dementerende) ouderen herinneringen uit het verleden op te halen. De inhoud nodigt uit tot vertellen en herbeleven van verhalen.

 • Themacollecties Lees meer

  Huur een thematische collectie die bestaat uit boeken, cd's en dvd's. De materialen zijn geschikt voor activiteiten met bewoners als het gaat om herkenning, herinnering, taal- en geheugentraining.

Abonnement

Met een abonnement voor zorginstellingen kun je een keuze maken uit de collecties in al onze vestigingen. Denk daarbij ook aan ons uitgebreide dvd aanbod. Via de webcatalogus kun je materialen reserveren en gratis laten bezorgen in de door jou gewenste vestiging van Bibliocenter.

Kijk hoe het werkt


Handige diensten van de bibliotheek

Boek aan Huis

Wil je dat de boeken bij jou aan huis worden bezorgd? Maak dan gebruik van onze Boek aan Huis dienst. 

Lees meer

Werken met de computer

De bibliotheek biedt gratis hulp en cursussen aan om te leren werken met de computer. 

Ontdek het aanbod

Keuzelijst Dementie

De keuzelijst Dementie bevat bij Bibliocenter beschikbare boeken en materialen met het thema dementie.

Naar de lijst