Primair onderwijs

Voor het onderwijs

Met onze programma's en producten proberen we ondersteuning op maat te bieden aan scholen. Om kinderen tot gelukkige, (media)wijze, actieve burgers te maken die mee kunnen doen in onze samenleving.


Webshop primair onderwijs

Een groepsbezoek aan de Bibliotheek, projecten, themacollecties, of een abonnement afsluiten? Educatieve projecten en activiteiten bestellen gaat via de handige webshop van Bibliocenter.

Naar de webshop


Leesbevordering

Bibliocenter besteedt elk jaar aandacht aan de landelijke leesbevorderingsactiviteiten voor de jeugd.

Nationale Voorleesdagen

Tijdens deze dagen is er speciale aandacht voor het voorlezen aan peuters en kleuters in de peuterspeelzaal, in het kinderdagverblijf, in de groepen 1-2 én thuis. Het Prentenboek van het Jaar is het uitgangspunt van leuke activiteiten.

Lees meer

Week van de Mediawijsheid

Docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren worden opgeroepen om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden.

Lees meer

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Elk jaar met een nieuw, leuk thema.

Lees meer

Nationale Voorleeswedstrijd

Tijdens deze Nationale Voorleeswedstrijd strijden kampioenen uit groep 7 en 8 om de titel van Nationale Voorleeskampioen. Kinderen worden niet alleen enthousiast door het grote aanbod aan jeugdboeken, maar ze leren ook veel van elkaar door de wedstrijd.

Lees meer

Kinderjury

Bij de Nederlandse Kinderjury bepalen leerlingen uit groep 4 tot en met 8 zélf welke boeken zij de beste vinden.De kinderen maken kennis met nieuwe kinderboeken en ze worden aangezet tot kritisch lezen.

Lees meer

Poëzieweek

Poëzieweek is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar in de laatste week van januari, staat de poëzie een week lang in het zonnetje.

Lees meer

Jeugdkrakercompetitie

Om internet goed te gebruiken, heb je goede zoekvaardigheden nodig. De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt ervoor dat kinderen van groep 7 en 8 -spelenderwijs- beter worden in het zoeken op internet.

In twee maanden werken zij vijf competitieronden lang aan 5 vragen per week. De antwoorden moeten door te zoeken op internet gevonden worden. 

Lees meer

De Canon van Nederland

De Canon van Nederland is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen, personen, teksten, kunstwerken en voorwerpen uit de geschiedenis van Nederland. De specialisten van Bibliocenter kunnen ter ondersteuning van projectweken  een themacollectie samenstellen.

Lees meer

De bibliotheek op maat

Onze producten hebben betrekking op de volgende onderwerpen: Leesbevordering, Cultuureducatie, Maakonderwijs en Digitale geletterdheid. Te herkennen aan de logo’s.

 • Leesbevordering

  Ieder kind een lezer! Een lezend kind is een taalvaardig kind: hoe meer een kind leest, hoe beter het in taal zal zijn. (Voor-)leesplezier is hierbij het sleutelwoord.

 • Cultuureducatie

  Cultuur is overal om je heen. Maar de betekenis van cultuur moet je ontdekken. Dit kan door kinderen op jonge leeftijd in contact te brengen met kunst, cultureel erfgoed en literatuur.

 • Maakonderwijs

  Maakonderwijs is leren door te maken. Het is een creatieve manier om van kinderen uitvinders te maken. Ze leren machines en apparaten begrijpen en daardoor kritisch te denken.

 • Digitale geletterdheid

  Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die kinderen nodig hebben om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot je veilig kunnen...