Digitaal lezen en leren

Heb je een vraag over e-books, online cursussen of luisterboeken? Vind hier je antwoord.


E-books

Kan ik e-books lenen met mijn abonnement?

Als je lid bent van de Bibliotheek, mag je gratis e-books lenen. Bekijk hieronder welke e-books je kunt lenen per abonnement:

  • Met een jeugdabonnement mag je onbeperkt jeugd e-books lenen, max. 10 tegelijk
  • Met een mini abonnement mag je max. 6 e-books per kalenderjaar lenen
  • Met een standaardabonnement, een comfortabonnement en een zorgeloos-lenen abonnement mag je onbeperkt e-books lenen, max. 10 tegelijk

Hoe werkt het?

Via de online Bibliotheek heb je toegang tot duizenden e-books. Literaire romans of thrillers, kinderboeken, non-fictie of poëzie. Als bibliotheeklid kun je kiezen uit veel verschillende genres.

  • Leen tot 10 e-books tegelijk via de website van de online Bibliotheek
  • Lees op je smartphone, e-reader, pc of laptop
  • E-books blijven 3 weken op je boekenplank staan. Je hoeft ze niet in te leveren: na de leentermijn verdwijnen ze vanzelf van je plank. Heb je je e-book nog niet uit? Dan kun je het opnieuw lenen via de Online Bibliotheek. Dit telt wel als een nieuwe uitlening.

Of lees meer over het lenen van e-books via de Bibliotheek.

Waar vind ik online antwoord op mijn vraag over e-books?

Hulp nodig bij het lenen of lezen van e-books? Ga naar Hulp bij e-books op de website van de online Bibliotheek.   

Op welke apparaten kun je e-books lezen?

De e-books van de online Bibliotheek kun je op verschillende apparaten lezen. Per e-book bepaal je op welke manier je het wilt lezen.
Je kunt de e-books van de online Bibliotheek op drie manieren lezen:

  • op je e-reader
  • op je smartphone of tablet (via de nieuwe online Bibliotheek-app)
  • op je pc of laptop

Wisselen van apparaat
Je kunt e-books lezen op meerdere apparaten. Zo lees je bijvoorbeeld het ene e-book op je smartphone en het andere op je tablet. Er is wel een beperking: je kunt niet verder lezen waar je gebleven was als je wisselt van apparaat. Er wordt dus niet gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten.  

Verlengen of inleveren van e-books op Mijn Boekenplank

Als je een e-book leent bij de online Bibliotheek, dan wordt dit boek automatisch op je boekenplank geplaatst. Inleveren gaat automatisch, verlengen niet. Je kunt de boekenplank niet zelf leegmaken.

Inleveren van e-books

Je hoeft je nooit druk te maken over het inleveren van je e-books. Als de leentermijn van 3 weken is verstreken, verdwijnen ze automatisch van je boekenplank.
Je kan e-books tussentijds niet zelf verwijderen van je boekenplank of inleveren. Dat betekent dat als je het maximale aantal e-books hebt bereikt, je moet wachten totdat de leentermijn is verstreken voordat je nieuwe e-books op je boekenplank kan zetten.

Verlengen van e-books

Heb je je e-book nog niet uit, maar is het e-book al van je boekenplank verdwenen? Dan kan je het opnieuw lenen op de website van de online Bibliotheek mits het e-book nog beschikbaar is.

Verkeerde leesvorm gekozen?

Je kunt onze e-books in verschillende leesvormen downloaden: bijvoorbeeld voor je e-reader of voor je tablet. Heb je per ongeluk de verkeerde vorm gekozen? Geen probleem, want ieder boek telt als één uitlening, ook als je het in verschillende formaten leent. Je kunt het e-book dus gewoon nog een keer downloaden, maar dan in de goede vorm.

Boekenplank gekoppeld aan de e-booksapp

Lees jij je geleende e-books op je tablet of smartphone met de e-booksapp? Je boekenplank is direct gekoppeld aan de app. Alle e-books die op je boekenplank staan (geleend voor tablet of smartphone) verschijnen in de app. Ook vanuit de app kun je e-books niet zelf verwijderen of verlengen. Zodra de leentermijn voorbij is, verdwijnt het e-book automatisch van je boekenplank, en dus ook uit de app.
 

Lenen en lezen vanuit het buitenland

Ook vanuit het buitenland kun je e-books van de online Bibliotheek lenen. Lees hier waar je dan rekening mee moet houden.

Vragen over de collectie e-books

Ben je benieuwd hoe de collectie e-books tot stand komt bij de Online bibliotheek? Waarom sommige e-books wel en andere niet in het aanbod voorkomen? We leggen het je hier graag uit.

Bekijk hier alle genres.


Luisterboeken

Kan ik luisterboeken beluisteren met mijn abonnement?

Als je lid bent van de Bibliotheek, mag je gratis luisterboeken downloaden via de Online Bibliotheek.  

Is mijn tablet of smartphone geschikt voor de online Bibliotheek-app?

Om op een smartphone of tablet luisterboeken te downloaden, heb je de de online Bibliotheek-app nodig. Lees hier hoe je de app op jouw apparaat installeert.

Hoe werkt het?

Gratis luisterboeken downloaden doe je bij de online Bibliotheek, de online versie van de Bibliotheek.

Luisterboeken download je in de online Bibliotheek-app. De app download je op je telefoon of tablet in de App Store of in de Google Play Store

Lees hier hoe je de app kunt downloaden.

Zijn er nog gratis luisterboeken?

Nee, je hebt een abonnement nodig om boeken te kunnen beluisteren. Er zijn geen gratis luisterboeken meer. We begrijpen dat dit teleurstellend is voor mensen die gebruikmaakten van de gratis luisterboeken.

Problemen bij downloaden of afspelen van luisterboeken

Wil je precies weten hoe je een luisterboek downloadt in de online Bibliotheek-app? Of heb je een probleem met het downloaden of gebruiken van luisterboeken? Lees hier wat je kunt doen.

Kan ik de online Bibliotheek-app ook in het buitenland gebruiken?

Jazeker, dat kan. Ook aan het zwembad in Spanje of Curaçao kun je genieten van je favoriete luisterboeken. 

Waar vind ik het antwoord op mijn vraag over de online Bibliotheek-app?

Als je hulp nodig hebt bij het beluisteren van luisterboeken ga je naar de pagina Hulp bij Luisterboeken van de online Bibliotheek.  


Digitale bronnen

Welke digitale bronnen kan ik raadplegen bij de Bibliotheek?

Op de computers in de bieb kun je vele digitale bronnen raadplegen. Oefen nu bijvoorbeld het theorie-examen voor je rijbewijs, of vind een uittreksel en informatie over een schrijver. Met Junior Einstein kun je zelfs alle vakken van de basisschool oefenen. Probeer het zelf!

Bekijk hier het complete overzicht van de digitale bronnen

Kan ik dat vanaf thuis?

Het raadplegen van de digitale bronnen is gratis. Ook als je geen lid bent. Als je vanuit thuis de digitale bronnen wilt gebruiken kan dat ook! Log eenvoudig in met jouw biebpasje.Geen antwoord op je vraag gevonden?

Neem contact met ons op